Investitura lui Obama a pus pe jar serviciile secrete americane!

Ultima actualizare: 26-03-2012 16:44

UPDATE: Capitala federala americana este pazita non stop din aer, de pe apa si la sol, pe masura ce numaratoarea inversa pentru inaugurarea Administratiei Obama se apropie de final.


Politia, serviciile secrete si armata trebuie sa-l apere pe noul presedinte, in conditiile in care sunt asteptati peste doua milioane de oameni, la ceremoniile de saptamana viitoare. Mai multi decat recordul din 1964, cand 1.200.000 de americani au asistat la investitura lui Lyndon Johnson.

Zilele acestea, Washingtonul s-a transformat intr-un urias Big Brother, cu ajutorul miilor de camere amplasate in zone strategice. Strazile gem de agenti in uniforme sau imbracati civil, patrule calare sau caini dresati sa descopere bombe. 

Nu exista in acest moment nicio amenintare directa sau iminenta. Dar suntem constienti ca traim intr-o lume periculoasa, in care exista destui oameni cu destule motivatii, dornici sa tulbure ceremoniile.
Michael Chertoff, seful Departamentului pentru Securitate Interna
Pe langa politisti adusi din alte 57 de orase americane, au fost mobilizati si 12.500 de rezervisti. Un vast dispozitiv medical este prevazut in caz de atentat, fiind luate in considerare inclusiv amenintari biologice ori chimice.

Exista insa si voci care sustin ca in ciuda mobilizarii exemplare, politistii si agentii de securitate se confrunta cu o misiune imposibila, pentru ca este de neimaginat sa poti verifica doua milioane de oameni.

Pana una alta, Washingtonul pare ca se pregateste de asediu. Raul Potomac este strabatut nonstop de salupele rapide ale Pazei de Coasta, in timp ce elicopterele survoleaza neincetat centrul capitalei, in jurul Capitoliului, in preajma Casei Albe si pe traseul care va fi parcurs de coloana prezidentiala.

Autoritatile americane se tem in egala masura de organizatiile teroriste sau rasiste din America sau dinafara ei, de militantii anti-globalizare dar si de activisti ecologisti. Cert este ca in zona ceremoniilor se va putea ajunge dupa nenumarate filtre. Teoretic, ele ar trebui sa-i pazeasca de un eventual atac si pe presedinte si pe cei veniti sa-l aclame pe bulevardele Washingtonului. 

Stirileprotv.ro transmit LIVE ceremonia de investitura a lui Barack Obama!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO