Întrevedere a miniştrilor Apărării din SUA şi China după tensiunile privind Taiwanul
Ministrul american al Apărării Lloyd Austin se va întâlni săptămâna viitoare cu omologul său chinez Dong Jun, a anunţat vineri Pentagonul, într-un moment în care Beijingul a întreprins manevre militare de amploare în jurul Taiwanului, relatează AFP.
Potrivit Pentagonului, Lloyd Austin se va întâlni cu amiralul Dong Jun în marja participării în perioada 31 mai - 2 iunie la Dialogul Shangri-La din Singapore, un summit anual pentru oficiali ai Apărării din întreaga lume.
China l-a acuzat vineri pe noul preşedinte al Taiwanului, Lai Ching-te, că împinge insula spre "război", în timp ce nave de război şi avioanele de luptă chineze au încercuit teritoriul insulei în cadrul unor manevre militare.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Washingtonul a lansat Beijingului un apel la "reţinere", afirmând că "China nu trebuie să folosească tranziţia politică din Taiwan ca pretext sau scuză pentru măsuri provocatoare şi coercitive".
Întrevederea dintre Lloyd Austin şi Dong Jun a fost îndelung aşteptată de la discuţia lor telefonică în aprilie - primul schimb între miniştrii Apărării ai celor două puteri în aproape 18 luni.
Nave de război şi avioane de vânătoare chineze au încercuit Taiwanul, a cărui suveranitate este revendicată de China, în cadrul manevrelor militare denumite 'Joint Sword-2024A'.
Începute joi dimineaţa în strâmtoare, în jurul Taiwanului şi în apropiere de insulele învecinate, aceste manevre implică armata terestră, marina, forţele aeriene şi unitatea de rachete ale Chinei.
Săptămâna aceasta, China a catalogat discursul de învestire al noului preşedinte taiwanez Lai Ching-te drept o "afirmare a independenţei Taiwanului" şi l-a ameninţat cu "represalii".
Taiwanul este autonom din 1949, când naţionaliştii s-au refugiat pe insulă după înfrângerea lor de către forţele comuniste în războiul civil chinez de pe continent.
Beijingul consideră insula guvernată democratic ca parte a teritoriului său şi nu a exclus folosirea forţei pentru a o pune sub controlul său, reaminteşte AFP.