Relatia cu Rusia, discutata la summit-ul UE-Turcia. Ajutor de 3 miliarde de euro si plan de actiune comun pentru refugiati

×
Codul embed a fost copiat

In contextul crizei dintre Ankara si Moscova, premierul turc a discutat liderii Uniunii Europene, care vor ajutorul sau pentru stoparea fluxului de refugiati. Pretul cerut de Turcia este insa mare - iar tara noastra va plati si ea o parte.

Jean Claude Junker, presedintele Comisiei Europene, Donald Tusk, seful Consiliului European, si liderii tarilor UE, printre care si presedintele Klaus Iohannis, s-au intalnesc duminica la Bruxelles cu prim-ministrul turc Ahmet Davutoglu.

Liderii europeni si Turcia au ajuns la un acord asupra unui fond  de trei miliarde de euro care sa ajute Turcia sa ii primeasca pe refugiatii sirieni, a spus Donald Tusk, la incheierea summit-ului. De asemenea, cele doua parti au decis sa activeze "un plan de actiune comun" pentru a stavili afluxul de refugiati si "a dinamiza din nou" negocierile in vederea aderarii Turciei la Uniunea Europeana. "Turcia si UE platesc pretul pentru esecul ONU in gestionarea crizei din Siria”, a spus premierul Davutoglu.

Ce vor primi turcii

Potrivit unei schite preliminare a concluziilor acestui summit UE-Turcia, Ankara va ajuta Uniunea Europeana sa gestioneze fluxul de migranti in schimbul unui ajutor financiar si a reluarii discutiilor privind aderarea la UE.

Citește și
Serghei Nariskin
Presedintele Dumei de Stat din Rusia, despre avionul doborat de turci: "E o crima intentionata si trebuie sa fie pedepsita"
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

"Ambele parti isi vor intensifica, asa cum s-a convenit si cu efect imediat, cooperarea activa asupra migrantilor care nu au nevoie de protectie internationala, impiedicand ajungerea acestora in Turcia si UE, asigurand aplicarea prevederilor acordului bilateral de readmisie si trimiterea inapoi in tarile de origine a migrantilor care nu au nevoie de protectie internationala", se arata in proiectul citat de Reuters. In schimb, Turcia va primi in prima faza un ajutor de 3 miliarde de euro, care ar putea fi suplimentat ulterior. Uniunea Europeana va deschide in decembrie urmatorul capitol al negocierilor cu Turcia in privind aderarea la UE si va ar putea ridica in octombrie 2016 obligativitatea vizelor pentru cetatenii turci care calatoresc in Uniune.

Potrivit Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung, liderii europeni urma sa ia in discutie si preluarea a 400.000 de refugiati din Turcia in schimbul controlului afluxului de migranti catre Europa. Germania, Austria, Suedia, Finlanda si Grecia sustin a ideea, Germania urmand sa preia cea mai mare parte dintre acesti refugiati, restul fiind impartiti intre tarile Uniunii pe baza de cote.

In ceea ce priveste ajutorul financiar pentru Turcia, acesta ar urma sa fie suportat de toate statele membre UE, insa nu exista un consens asupra valorii sale sau a modului in care va fi repartizat intre tarile europene, scrie BBC.

"O zi istorica"

"Astazi este o zi istorica in procesul de aderare la UE", a declarat Davutoglu la sosirea la summit. "Cu liderii UE vom impartasi astazi destinul continentului nostru, provocarile globale ale crizei economice precum si provocarile regionale geopolitice din fata noastra, intre care probleme legate de migratie. Sunt recunoscator tuturor liderilor europeni pentru acest nou inceput", a subliniat premierul turc.

Federica Mogherini, inaltul reprezentant al UE pentru politica externa, s-a referit si la tensiunile dintre Turcia si Rusia. „Trebuie sa ne asiguram ca acestea nu afecteze perspectivele politice pe care abia le-am gasit in cazul Siriei. Ar fi o greseala uriasa daca tensiunile de acolo, care pot fi greu de gestionat, ar reduce nivelul de implicare diplomatica”.

Critici la adresa summit-ului

Potrivit Guardian, acest acord e privit critic de multi diplomati. „Stam in genunchi in fata turcilor si ii rugam sa inchida granitele”, a declarat unul dintre acestia pentru cotidianul britanic. De asemenea, un alt motiv de nemultumire este acela ca UE ar urma sa accepte jumatate de milion de refugiati pe an, care vor fi repartizati conform cotelor obligatorii. Ankara ar putea veni insa si c

Donald Tusk a precizat ca la summit nu se va discuta doar stoparea fluxului de migranti. „Exista si o dimensiune mai ampla, a re-energizarii relatiilor cu Turcia”, a pus presedintele Consiliului UE. „Turcia e un partener-cheie in domeniul contra-terorismului. Avem nevoie de o cooperare mai buna si in privinta situatiei din Siria”.
 

Articol recomandat de sport.ro
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Cine s-ar fi așteptat? Pe ce loc este pusă naționala României de The Guardian înainte de EURO 2024
Citește și...
Kremlinul ia masuri dure impotriva Turciei, dupa doborarea avionului rusesc. Vladimir Putin este
Kremlinul ia masuri dure impotriva Turciei, dupa doborarea avionului rusesc. Vladimir Putin este "complet mobilizat"

Tensiunile dintre Moscova si Ankara s-au acutizat sambata, in conditiile in care nici Rusia, nici Turcia, nu par dispuse sa faca un compromis in cazul incidentului de la frontiera siriana.

Presedintele Dumei de Stat din Rusia, despre avionul doborat de turci:
Presedintele Dumei de Stat din Rusia, despre avionul doborat de turci: "E o crima intentionata si trebuie sa fie pedepsita"

Presedintele Dumei de Stat din Rusia, Serghei Nariskin, a declarat, vineri seara, ca doborarea avionului rusesc Su-24 de catre Turcia reprezinta "o fapta criminala" a conducerii acestui stat, iar Rusia are dreptul la un raspuns militar.

Turcia se retrage temporar din campania impotriva ISIS. De ce au asteptat turcii 17 secunde pentru a dobori avionul rusesc?
Turcia se retrage temporar din campania impotriva ISIS. De ce au asteptat turcii 17 secunde pentru a dobori avionul rusesc?

Turcia suspenda raidurile aeriene impotriva organizatiei teroriste Stat Islamic in Siria, dupa doborarea avionului rus, intensificand criza fara precedent dintre Ankara si Moscova.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu
Decizie finală privind închiderea magazinelor în weekend. Anunțul făcut de premierul Ciolacu

Premierul Marcel Ciolacu a declarat, joi, că din semnalele primite din rândul societăţii, rezultă clar că nu este oportun ca magazinele să fie închise în weekend.