Presedintele Dumei de Stat din Rusia, despre avionul doborat de turci: "E o crima intentionata si trebuie sa fie pedepsita"
Presedintele Dumei de Stat din Rusia, Serghei Nariskin, a declarat, vineri seara, ca doborarea avionului rusesc Su-24 de catre Turcia reprezinta "o fapta criminala" a conducerii acestui stat, iar Rusia are dreptul la un raspuns militar.
"Este o crima, este o fapta criminala din partea conducerii Turciei, este o crima intentionata indreptata spre militarii nostri. Cunoastem numele celor care au facut aceasta fapta, ele trebuie anuntate si dupa aceea oamenii trebuie sa fie judecati", a afirmat Nariskin, in cadrul unui interviu acordat postului Digi 24 TV, relateaza Agerpres.
El a precizat ca Rusia va raspunde la acest gest al Turciei. "Raspunsul din partea rusa va urma cu siguranta, asa cum prevede dreptul international, iar Rusia are si dreptul la un raspuns militar. Chiar ieri s-au alocat surse militare suplimentare, S400 Triumph, cel mai performant sistem de aparare antiracheta, care are ca rol mentinerea securitatii zborurilor avioanelor rusesti ale fortelor noastre militare si aeriene, care au ca misiune distrugerea infrastructurii teroristilor din asa-numitul Stat Islamic si a altor organizatii care opereaza pe teritoriul Siriei", a sustinut oficialul rus.
Acesta a precizat ca Federatia Rusa va reactiona si economic impotriva Turciei, apreciind ca gestul Ankarei a produs "un prejudiciu ireparabil" relatiilor dintre cele doua state.
"Ceea ce a facut conducerea politica a Turciei, ea trebuie sa fie constienta ca prin uciderea a doi militari rusi a adus un prejudiciu mare relatiilor ruso-turce si consider ca acest lucru nu este in interesul poporului turc, pentru ca noi am avut si avem relatii foarte bune de prietenie intre popoarele noastre. In ultimii 10 ani nivelul dezvoltarii relatiilor economice, culturale si umanitare dintre tarile noastre a fost unul inalt si am facut impreuna foarte multe lucruri si mai avem si acum perspective comune. Dar aceasta lovitura a guvernului turc a produs un prejudiciu ireparabil si noi nu stim acum cat timp va dura reluarea si revenirea relatiilor noastre", a aratat Seghei Nariskin.
Intrebat ce probe poate oferi Moscova, in afara de marturia pilotului supravietuitor, ca avionul nu patrunsese in spatiul aerian turcesc, Nariskin a raspuns ca exista "surse obiective de control" care arata ca aparatul rusesc se intorcea la baza prin spatiul aerian sirian.
"Acum sunt foarte multe surse care permit un control obiectiv pentru a vedea ce traseu a avut acel avion, iar aceste surse obiective de control ne-au confirmat ca bombardierul care isi terminase misiunea de a distruge infrastructura terorista revenea la baza pe un traseu care trece pe teritoriul Siriei. In plus, avionul turcesc F16, in momentul in care a lovit in mod miselesc din spate (...) in bombardierul care era golit de munitie, era in spatiul aerian al Siriei, iar acest lucru e dovedit si de satelitii americani", a spus acesta.