Îngrijorări în Republica Moldova după ce pe harta lui Lukașenko a apărut și Transnistria marcată cu roșu
O hartă cu posibilele mișcări ale trupelor rusești, prezentată de președintele Belarusului stârnește îngrijorare. În fața miniștrilor săi, Alexandr Lukașenko a vorbit despre mobilizarea trupelor pe teritoriul Ucrainei.
În document însă, Transnistria - fost teritoriu românesc, se evidenţiază și este marcată la fel ca zonele din care intervin trupele rusești. Reprezentanții Belarus au negat o implicare a Transnistriei în conflict, dar analiștii atrag atenția că Rusia are forțe militare în regiunea separatistă.
La est de Nistru, lipită de Republică Moldova, se află o fâșie de doar câteva localități şi 4.000 de kilometri pătrați.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat în propaganda electorală
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Este Transnistria, ruptă din Moldova de către separatiștii ruși în urmă cu 30 de ani și una dintre zonele ”roșii” prezentate pe harta președintelui belarus Alexander Lukashenko.
Într-o ședință a Consiliului de Securitate, Lukashenko le-a prezentat generalilor săi zonele controlate de ruși și cum vor primi sprijin în caz că va fi și Belarusul atacat. Pe hartă, se observă marcate cu săgeți roșii zonele atacate de armata rusă, printre care Kievul - din nord, Harkovul, în est, și regiunile Donețk și Luhansk, din sud-est. Apare pe hartă și Odessa, unde rușii încă nu au reușit să captureze portul, cu săgeți roșii înspre Transnistria.
Ministerul de externe al Republicii Moldova: „Ambasadorul Anatolii Kalinin a menționat că este vorba de prezentarea incorectă de către responsabilii de la Ministerul Apărării al Republicii Belarus a informațiilor respective”.
Îngrijorări au fost în rândul moldovenilor încă de la începutul invaziei Rusiei în Ucraina, iar bombardamentele au fost auzite până la Chișinău.
Reporter: Zona Transnistriei este una sigură pentru republica Moldova?
Victor Chirilă, ambasadorul Republicii Moldova în România: ”Nu poate fi sigură din moment ce pe teritoriu se află trupe ruse ilegal. Întotdeauna a fost o amenințare, dar facem tot posibilul să nu ne implicăm în acest conflict”.
Teritoriul transnistrean s-a aflat sub administrație românească în perioada 1941-1944, fiind privit ca un ținut de graniță. După câteva decenii de stăpânire sovietică, Moldova și-a proclamat independența în 1991, iar româna a fost declarată limbă oficială.
Partea estică a noii republici, adică Transnistria, a rămas un spațiu rusofon. Așa se face că în contextul în care Uniunea Sovietică dădea semne că se destramă, a apărut dorința ca Tiraspolul să se desprindă de Chișinău. A fost un război de câteva luni în 1992 după care și-a proclamat independența nerecunoscută de nici un stat.
De atunci însă, regiunea transnistreană are pe teritoriul său trupe rusești două batalioane, însemnând 1500 de soldați sub titulatura de forțe de menținere a păcii care au depozite cu muniție.
În contrapondere, Republica Moldova și-a exprimat intenția de a adera la Uniunea Europeană de ani de zile, numai că unul dintre motivele pentru care acest lucru încă nu s-a finalizat este chiar neclaritatea granițelor și prezența trupelor ruse. Războiul din Ucraina ar putea însă grăbi procedurile, mai ales că, miercuri, șeful diplomației europene, Josep Borell, se află într-o vizită la Chișinău.
Sursa: Pro TV
Etichete: Ucraina, invazie, trupe, Transnistria, alexandr lukasenko, harta,
Dată publicare:
02-03-2022 18:36