Îngrijorare la Washington după întâlnirea dintre Vladimir Putin și Kim Jong Un. Ce au hotărât cei doi lideri
Statele Unite şi-au exprimat miercuri "îngrijorarea" cu privire la perspectivele cooperării militare dintre Rusia şi Coreea de Nord, într-un moment în care liderii acestor două ţări s-au întâlnit în Rusia, relatează AFP.
"Suntem în mod evident îngrijoraţi de orice relaţie de apărare în plină dezvoltare între Coreea de Nord şi Rusia", a declarat presei purtătorul de cuvânt al Consiliului Naţional de Securitate, John Kirby.
Omologul său de la Departamentul de Stat, Matthew Miller, şi-a exprimat în acelaşi timp îngrijorarea cu privire la orice cooperare în domeniul sateliţilor, care ar reprezenta "încălcarea mai multor rezoluţii ale ONU".
Liderul nord-coreean, Kim Jong Un, s-a întâlnit miercuri cu preşedintele Vladimir Putin în cursul unei vizite excepţionale în Rusia, menită să întărească legăturile lor, în special militare.
Acesta din urmă a spus că vede "perspective" de cooperare militară cu Coreea de Nord, în pofida sancţiunilor internaţionale care vizează Phenianul din cauza programelor sale nuclear şi balistic în dezvoltare.
De asemenea, Kim Jong Un i-a promis preşedintelui rus ajutorul său pentru Rusia în războiul acesteia contra Ucrainei.
Rusia s-a ridicat pentru a-şi proteja suveranitatea şi securitatea, a spus Kim, citat de agenţia de presă Interfax.
''Am sprijinit întotdeauna şi vom continua să sprijinim total şi necondiţionat toate deciziile lui Putin şi ale guvernului rus. Folosesc acest prilej pentru a afirma că vom fi mereu alături de Rusia'', a spus liderul de la Phenian.
El a promis că ţara sa va face din relaţiile cu Rusia ''prioritatea sa absolută''.
''Vom da prioritate relaţiei dintre Coreea de Nord şi Rusia şi vom face din asta prioritatea absolută a politicii noastre externe'', a spus Kim Jong Un, care a apreciat că întâlnirea sa cu Putin reprezintă o ''trambulină pentru relaţii bilaterale mai strânse''.
La finalul summitului din Rusia a celor doi dictatori, Kim Jong Un l-a invitat pe Vladimir Putin să-i întoarcă vizita. Iar potrivit presei nord-coreene, liderul de la Kremlin a acceptat cu entuziasm propunerea.
Statele Unite "nu vor ezita" să impună sancţiuni, dacă este necesar, împotriva Phenianului şi Moscovei, a avertizat Miller.
"Nu vorbim aici de două țări care să aibă o relație funcțională, și nici nu au prea multă încredere una în alta. Deci va trebui să vedem ce urmează, dar orice aranjament care ar îmbunătăți capacitățile militare ale Coreei de Nord ar fi cu siguranță o preocupare semnificativă pentru noi. Luptele din Donbas și din sudul Ucrainei depind foarte mult de artilerie. Deci, este foarte probabil ca acestea să fie cel puțin un tip de arme pe care caută Putin să le obțină", a subliniat la rândul său Kirby.
Pentru Washington, apropierea Rusiei de Coreea de Nord, precum şi de Iran, care aprovizionează Moscova cu drone în special, "este o mărturie a disperării Rusiei" în războiul său din Ucraina.