Îngrijorare în SUA în legătură cu autoritatea preşedintelui Trump de a ordona un atac nuclear
Amenințarea nord-coreeană este un subiect cât se poate de sensibil în Statele Unite. Atat de problematic încât în Senatul american a avut loc o audiere cu privire la autoritatea președintelui de a ordona un atac nuclear.
Potrivit unui sondaj recent realizat de CNN, peste 60% dintre americani cred că presedintele Trump manifestă mai degrabă nesăbuință decât responsabilitate în problema nord-coreeană.
"Vom fi siliti sa distrugem complet Coreea de Nord". Donald Trump lansa acest avertisment de la tribuna Natiunilor Unite, in urma cu mai putin de 2 luni.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ben Cardin, senator democrat: "Multi au interpretat declaratia drept o recunoastere a faptului ca presedintele chiar ia in calcul sa recurga la arme nucleare ca sa rezolve amenintarea nord-coreeana".
Retorica lui Trump a condus la organizarea unei dezbateri cu totul iesite din comun: pentru prima oara in peste 40 de ani, Comisia pentru relatii externe a Senatului american a discutat, marti seara, cand si cum poate recurge un presedinte la arme nucleare.
Chris Murphy, senator dmeocrat: "Suntem ingrijorati ca presedintele SUA este atat de instabil, parcurge un proces de decizie atat de neobisnuit, incat ar putea ordona un atac nuclear care nu este nici pe departe in interesul securitatii nationale a SUA".
Pentru a tempera ingrijorarea democratilor, un fost comandant al flotei nucleare a subliniat ca ordinul pentru un asemenea atac trebuie sa fie legal, adica proportional cu amenintarea.
Nici Pentagonul nu se arata deschis la o schimbare in procesul de decizie.
James Mattis, secretarul Aparraii SUA: "Cred ca trebuie sa ne pastram increderea in sistemul care s-a dovedit eficient de decenii".
Totusi, potrivit CNN, cativa aliati occidentali ai Statelor Unite au incercat, pe canale neoficiale, sa capete asigurari ca Trump nu se va pripi sa ordone un atac nuclear chiar daca ar avea autoritatea s-o faca.