"Incoronarea" lui Obama, o ceremonie de peste 170 de milioane de dolari
Investirea lui Barack Obama s-a apropiat, ca fast si semnificatie, de ritualul unei incoronari. Pentru ca totul, sa arate impecabil, americanii au uitat de recesiune si au cheltuit peste 170 de milioane de dolari.
Cea mai fastuoasa ceremonie de investitura din istoria recenta a Statelor Unite a urmat un program strict. Ziua noului presedinte a inceput cu un serviciu religios privat, la biserica Saint John.
La ora locala 15.00, Barack Obama s-a intalnit cu predecesorul sau George W. Bush. La Casa Alba, fostul si actualul presedinte au baut o cafea si au discutat despre problemele tarii. Nu se stie inca daca George Bush a avut si cateva sfaturi pentru succesorul sau. Cert este ca intalnirea, o predare simbolica a stafetei, a durat o ora si s-a desfasurat cu usile inchise. Obama a pornit apoi spre Colina Capitoliului, locul unde se scrie istoria.
Evenimentul a fost punctat de cateva recitaluri de poezie, muzica de fanfara, un concert al legendarei Aretha Franklin si va culmina cu o parada fastuoasa.
"Este momentul cel mai apropiat de o ceremonie de incoronare sau a investirii unui nou papa", spunea un istoric american. Emotia este cu atat mai mare cu cat vorbim despre un presedinte nou, in care americanii si-au pus toate sperantele si pe care multi il vad ca pe o fiinta mesianica.
In cazul celui de-al 44-lea presedinte, calendarul investiturii a inceput de sambata. Atunci, Obama si vicepresedintele Joe Biden au pornit cu trenul din Philadelphia, catre Washington. Popasurile din Wilmington si Baltimore i-au dat noului presedinte ocazia sa auda vocea poporului si sa ia pulsul strazii.
Odata ajuns in Capitala federala, el a fost intampinat de sute de mii de oameni veniti special ca sa il vada.
Este cu siguranta, ziua in care America uita ca este in criza economica. Pretul festivitatilor prilejuite de numirea noului presedinte se ridica la 170 de milioane de dolari. Nici oamenii cu posibilitati financiare nu au ratat ocazia sa isi arate generozitatea.
Earl Stafford a scos din buzunar peste un milion de dolari pentru a plati cazarea si mesele festive la un hotel de lux, pentru 350 de americani nevoiasi. Recunoscatori, oamenii spun ca altfel nu ar fi avut sansa sa il vada atat de aproape pe noul lor presedinte.
Chiar si starurile care participa la cele zece baluri inaugurale, programate astazi, se simt eclipsate.
Imediat dupa ceremoniile de azi, familia prezidentiala se va muta la Casa Alba. Barack si Michelle si-au ales deja patul matrimonial, un model king-size, realizat la inceputul secolului al XIX-lea, din lemn de artar.