Incident naval periculos între o navă militară chineză şi un distrugător american
Incident naval periculos înregistrat duminică în Marea Chinei de Sud, când o navă militară chineză şi un distrugător american s-au apropiat la aproximativ 40 de metri. Cele două țări se acuză reciproc de acțiuni neprofesioniste.
Ministerul de Externe de la Beijing a declarat marţi că incidentul a fost produs din cauza intrării fără autorizaţie a vasului american în zonă, potrivit dpa. Marina SUA acuză că nava chineză a forțat distrugătorul american să se retragă cu o manevră nesigură și neprofesională potrivit BBC.
''Pe 30 septembrie, fără permisiunea guvernului chinez, distrugătorul american Decatur a intrat în apele vecine ale insulelor şi recifelor Nansha ale Chinei'', a afirmat purtătoarea de cuvânt a diplomaţiei chineze, Hua Chunying.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Ea a adăugat că nava chineză a acţionat pentru a expulza vasul militar american, Beijingul solicitând SUA să renunţe la asemenea ”operaţiuni provocatoare”.
Distrugătorul USS Decatur efectua duminică ceea ce armata americană a calificat drept ”o operaţiune pentru libertatea navigaţiei”, trecând la mai puţin de 12 mile marine de recifele Gaven şi Johnson, din arhipelagul Spratleys. Această distanţă este în general acceptată ca reprezentând limita apelor teritoriale ale unei mase terestre.
Acest incident intervine în contextul tensionării relaţiilor dintre Washington şi Beijing din cauza impunerii de către SUA a unor taxe vamale punitive în valoare de miliarde de dolari asupra importurilor americane de produse chinezeşti.
Insulele Spratleys (numite Nansha de către Beijing) sunt revendicate de către China, care a construit pe ele infrastructuri militare, dar şi de către Filipine şi Vietnam. Beijingul consideră parte a teritoriului chinez cvasitotalitatea Mării Chinei de Sud, în pofida unei decizii de arbitraj internaţional din 2016. Diferitele părţi ale zonei disputate sunt, de asemenea, revendicate de Malaezia, Brunei şi Taiwan.
CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!
Sursa: BBC
Etichete: SUA, China, navă, marea chinei de sud, distrugător,
Dată publicare:
02-10-2018 16:27