Incendiile se extind cu o viteză incredibilă în Grecia. Plantaţii întregi de măslini au fost distruse
Imagini apocaliptice filmate în Grecia fac înconjurul lumii, iar oamenii disperaţi sunt prinşi în mijlocul focurilor, în special pe insula Evia și în unele zone din Peloponez.
Localnicii s-au retras pe plaje din cauza incendiilor şi a fumului puternic, iar autoritățile au adus un feribot pentru noi evacuări.
Ajutaţi de militari din România, Ucraina şi de numeroşi voluntari, pompierii eleni fac tot posibilul să pună capăt coşmarului. Lupta este, însă, inegală şi pare fără sfârşit.
Aceste imagini surprind rapiditatea cu care flăcările cuprind două case din satul Guves, în nordul insulei Evia. În câteva secunde, limbile de foc ajung la acoperiş.
Apar şi focare noi care se extind cu o viteză incredibilă, ajutate de vânt.
În nordul insulei, multe dintre drumurile de acces între localităţi sunt tăiate. În alte părţi, circulaţia e îngreunată de flăcări.
Pentru oamenii din zonă pare că a venit sfârşitul lumii. Flăcările înaintează din toate părţile.
Paul Angelescu: „Localitatea Guves este în acest moment înconjurată de incendii şi acoperită de fum negru. În spatele meu focul a ajuns până la prima linie de case.”
Pompierii încearcă din răsputeri să salveze casele oamenilor. E un efort supraomenesc, iar natura nu e de partea lor.
Paul Angelescu: „Totul arde aici. Localnicii au venit să îi ajute cu o cisternă tractată de un tractor. Focul a ajuns deja la gardul proprietății, şi aproape că a incercuit-o. Oamenii nu au ce să facă, decât să stea și să se uite dacă vântul o ia în direcția inversă.”
Însă, odată ce flăcările au ajuns la case, nu mai e nimic de făcut.
Localnicii şi-au luat, însă, măsuri ca măcar o parte din bunurile lor să scape de flăcări.
La câțiva kilometri de Guves, arde stațiunea Pefki. Localnicii sunt neputincioși în fața dezastrului şi duc o luptă inutilă cu focul care a ajuns deja la casele lor.
Localitatea e înconjurată de incendii, iar singura cale de scăpare e pe mare. Sute de oameni au fost deja evacuaţi cu bărcile sau cu feriboturile.
Paul Angelescu: „Oamenii s-au retras pe plaje. Autorităţile au adus un feribot. Nu e un port, l-au adus cât de aproape au putut.”
Imaginea apocaliptică e întregită de fumul dens şi înecăcios care a acoperit cerul deasupra insulei.
Lupta cu incendiile este dusă şi de pompierii români.
Paul Angelescu: Operaţiunea este dificilă. Pompierii intervin la 40 de grade, pe un teren accidentat, aflat în pantă, şi trebuie să care cu ei pe aici zeci de kilograme. Greu, greu de tot pe aici.
Pompier român: Dacă este apă, avem şi succes. Avem noroc că avem un pârâu jos, din pârâu alimentăm autospecialele şi reuşim să avem apă în permanenţă.
Până acum, flăcările au făcut scrum peste 56.000 hectare în toată Grecia.
Pagubele sunt uriaşe şi pentru agricultori. Plantaţii întregi de măslini au fost distruse, în condiţiile în care uleiul de masiline este unul din principalele exporturi ale Republicii elene.
Autorităţile au interzis accesul în toate parcurile şi zonele împădurite la nivel naţional. Iar mai multe persoane au fost arestate, fiind bănuite că ar fi aprins intenţionat câteva focare.