Încă un weekend cu proteste masive în Franța. Sindicaliștii vorbesc de peste un milion de manifestanți
Protestele de stradă au continuat sâmbătă, în Franța, cu peste un milion de persoane care au manifestat zgomotos împotriva creșterii vârstei de pensionare, cerută de președintele francez Emmanuel Macron.
Au fost marşuri ample în oraşe mari precum Paris, Nisa şi Toulouse, relatează AFP şi DPA, preluate de Agerpres.
Totuși, ministerul francez de Interne a anunţat că un total de 368.000 de persoane au manifestat sâmbătă în toată ţara, dintre care 48.000 la Paris. Numărul este în scădere faţă de marţi, când 1,28 milioane de persoane au ieşit în stradă în Franţa, potrivit ministerului.
Dar, sindicatul CGT (Confederaţia Generală a Muncii), a estimat că peste un milion de persoane au manifestat sâmbătă. Aceasta este cea mai mică cifră avansată de centrala sindicală de la începutul mişcării sociale, mai mică decât cea de 1,3 milioane de manifestanţi din 16 februarie.
Manifestaţiile de sâmbătă au dus la anulări şi perturbări ale serviciilor aeriene şi feroviare.
Guvernul de centru-dreapta al preşedintelui Emmanuel Macron intenţionează să crească treptat vârsta de pensionare în Franţa de la 62 la 64 de ani. În plus, el are în vedere creşterea perioadei de cotizare necesară pentru o pensie completă. Guvernul său susține că aceste măsuri nepopulare sunt necesare pentru a consolida sistemul pentru viitor.
Potrivit sondajelor, majoritatea francezilor sunt ostili acestei reforme a pensiilor şi amânării vârstei legale de pensionare de la 62 la 64 de ani, considerând-o „nedreaptă", în special pentru femei şi pentru salariaţii cu munci grele.
Deşi vârsta actuală de pensionare este de 62 de ani, în practică, pensionarea poate începe cu ani mai târziu, întrucât cei care nu au cotizat suficient de mult timp pentru a avea dreptul la o pensie completă continuă să lucreze şi după această vârstă.
La 67 de ani există o pensie fără deduceri, indiferent de cât timp s-a cotizat. Guvernul îşi propune să păstreze această regulă.
În cadrul reformelor, pensia minimă lunară ar urma să crească la aproximativ 1.200 de euro.
Decizia, așteptată luni
În prezent, planul este încă dezbătut în Senat, dar deliberările urmează să se încheie luni seara.
Săptămâna viitoare, o comisie din ambele camere ale Parlamentului, Adunarea Naţională şi Senatul, urmează să elaboreze un compromis.
Sindicatele au cerut recent o întâlnire cu preşedintele Macron pe tema propunerii de reformă.
Franţa este una dintre ţările europene în care vârsta legală de pensionare este cea mai mică, deşi sistemele de pensii nu sunt complet comparabile.