Înalt oficial ucrainean: ”Ucraina e pregătită să înceapă operațiunea militară pentru recucerirea Crimeei”
Mercenarii Wagner ar putea ajuta migranții ilegali să intre în Uniunea Europeană sau ar putea pretinde că sunt ei înșiși migranți, într-o nouă încercare de destabilizare.
Este semnalul de alarmă tras de premierul polonez, pe fondul intensificării tensiunilor din zonă, după ce luptătorii paramilitari s-au mutat în Belarus în urma rebeliunii eșuate din Rusia.
Între timp, Kremlinul continuă să bombardeze țara vecină. 9 oameni au fost răniți, printre ei doi adolescenți, în orașul Dnipro.
„Rachetele rusești au semănat din nou teroare” a spus președintele Zelenski după ce, aseară, un bloc rezidențial și o clădire a Serviciului de Securitate al Ucrainei au fost bombardate.
Este a treia oară de la începutul războiului când Moscova vizează acest loc.
Din fericire, nu au fost multe victime, pentru că, în momentul atacului, ambele construcții erau goale. Blocul de locuințe fusese recent finalizat și apartamentele urma să fie puse în vânzare. Acum, multe dintre ele sunt un morman de moloz.
La rândul lor, soldații ucraineni își continuă contraofensivă.
În ultimele două zile, luptele din sudul Ucrainei s-au intensificat. Forțele Kievului au avansat în zona Bahmut, notează Institutul pentru Studiul Războiului. Acolo a ajuns azi și Volodimir Zelenski.
Volodimir Zelenski: ”E evident că situația actuală nu e una ușoară, dar voi sunteți oameni puternici. Vă mulțumesc pentru implicarea și devotamentul vostru! Glorie Ucrainei!"
Ucraina e pregătită să înceapă operațiunea militară pentru recucerirea Crimeei, a spus un înalt oficial ucrainean din domeniul apărării. Întrebat despre posibila intrare a forțelor ucrainene în peninsula anexată ilegal de Rusia, Kirilo Budanov a declarat că acest lucru se va întâmpla „în curând”.
Antony Blinken, secretarul de stat american:"În ceea ce privește rapoartele referitoare la vizita ministrului rus al apărării din Coreea de Nord, mă îndoiesc sincer că se află acolo în vacanță. Ce vedem, de fapt? Vedem Rusia cautând cu disperare sprijin, arme, oriunde le poate găsi, pentru a-și continua agresiunea împotriva Ucrainei".
Pe de altă parte, în cadrul summitului de la Sankt Petersburg, președintele Africii de Sud a avut un discurs care i-a dat de gândit lui Vladimir Putin.
Cyril Ramaphosa, președintele Africii de Sud: "Într-o oarecare măsură, considerăm că avem dreptul de a cere pacea, deoarece acest conflict, după cum s-a tot spus pe parcursul zilei, ne afectează în mod negativ și pe noi, ca țări africane. În ceea ce privește securitatea alimentară, prețul îngrășămintelor noastre a crescut, costul vieții în multe dintre țările noastre a crescut și credem că este în interesul umanității și al oamenilor din Rusia și din Ucraina, să fie pace, iar acest conflict să fie soluționat în mod pașnic".
Liderul sud-african a salutat oferta recentă a Kremlinului de a trimite până la 50.000 de tone de cereale gratuite către șase țări africane, dar a spus că este necesar să se "deschidă" și Marea Neagră pentru livrările de alimente.