SUA intenţionează să-şi consolideze prezenţa militară în Europa de Est, în cazul în care Rusia atacă Ucraina
Președintele american Joe Biden va avea marți o videoconferință cu liderul de la Kremlin, Vladimir Putin, pentru a găsi o soluție la tensiunile în creștere din estul Ucrainei.
Un raport al serviciilor americane de informații a scos la iveală faptul că Rusia s-ar pregăti de o eventuală invazie în Ucraina, ca măsură preventivă față de o potențială aderare a Kievului la NATO. Biden a amenințat Moscova cu sancțiuni economice, în cazul în care situația escaladează.
Discuția dintre președintele american Joe Biden și liderul rus Vladimir Putin are loc marți pe fondul unor tensiuni majore la granița de est a Ucrainei. Însă analiștii politici sunt de părere că dialogul dintre cei doi lideri nu vă avea rezultatul scontat, pentru că diaologul se poartă după modelul Războiului Rece: se încearcă dezamorsarea situației, nu găsirea unor soluții pe termen lung.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fyodor Lukyanov, analist de politică externă: „În Ucraina și Europa de Est există riscul unor tensiuni în creștere, sau cel puțin asta e percepția. În restul lumii, tensiunile dintre Rusia și Statele Unite nu escaladează, așa că nu mai e altceva de discutat.”
Potrivit oficialilor de la Casa Albă, Joe Biden va exprima îngrijorările Statelor Unite în legătură cu activitățile militare ruse la granița cu Ucraina și va reafirma susținerea SUA pentru integritatea și suveranitatea Kievului.
Pe de altă parte, Vladimir Putin a spus recent că intenționează să ceară garanții care exclud aderarea Ucrainei la NATO și va discuta inclusiv sistemele NATO de rachete din statele est-europene, cum e cel din țara noastră, de la Deveselu.
Vladimir Putin, președintele Rusiei: „În dialogul cu Statele Unite și aliații lor, vom insista să ajungem la un acord care va exclude orice mișcare a NATO spre est și instalarea unor echipamente militare care să ne amenințe, în apropierea teritoriului rus.”
Robert Burns, Associated Press: „Asta nu este o nemulțumire recentă a lui Putin sau a Rusiei. S-au plâns încă de la sfârșitul Războiului Rece că nu se poate avea încredere în NATO.”
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat săptămâna trecută că Rusia nu are niciun cuvânt de spus în privința planurilor de expansiune ale Alianței Nord-Atlantice. Analiștii sunt de părere că cei doi lideri mondiali nu vor ajunge la nicio înțelegere în discuțiile de azi.
Fyodor Lukyanov, analist de politică externă: „E vorba despre principii fundamentale stabilite încă de acum 30 de ani, în relația dintre Rusia și Vest. Rusia cere acum revizuirea acestor principii. În acest moment, Vestul spune că nu există niciun temei pentru asta.”
Între timp, agențiile de spionaj americane au informații că Rusia a masat aproximativ 70.000 de soldați la granițele cu Ucraina și a început să planifice o posibilă invazie, cel mai devreme la începutul anului viitor. Oficialii de la Casa Alba sunt însă de părere că armata ucraineană este acum mai bine înarmată și pregătită decât era în 2014, la momentul anexării Crimeei de către Moscova.
Oleksiy Reznikov, ministrul ucrainian al apărării: „Va fi un adevărat masacru, iar rușii se vor întoarce acasă în coșciuge.”
Experții occidentali spun că, pentru Putin și Rusia, riscurile pe care le aduce o posibilă invazie sunt majore, iar sancțiunile pe care le-ar impune vestul ar putea provoca pagube serioase economiei ruse, iar administrația Biden are deja pregătită o listă de asemenea sancțiuni, chiar înaintea discuției pe care președintele american o va avea cu Vladimir Putin.