În Turcia, după cutremur, oamenii trăiesc cu frică din cauza numeroaselor replici
Cel puţin 29 de persoane şi-au pierdut viaţa în urmă cutremurului care a avut loc vineri seară în estul Turciei.
Deocamdată au fost salvaţi 43 de oameni dintre dărâmături, iar peste 1400 au fost răniţi în timpul seismului cu magnitudinea de 6,8.
Atenţie, urmează imagini care vă pot afecta emoţional.
Şi acum, la o zi şi jumătate după cutremur, oamenii trăiesc cu spaimă din cauza numeroaselor replici. Au fost peste 460 de replici, dintre care 14 puternice, cu magnitudinea peste 4. Oamenii au rămas afară, în frig.
Echipajele de salvare şi localnicii continuă să caute supravieţuitori printre ruinele blocurilor şi caselor demolate de puternicul cutremur. Sunt peste 100 de clădiri puse la pământ de seism, alte 514 sunt afectate serios, iar 409 au suferit pagube minore.
Însuşi preşedintele Turciei, Tayyp Recep Erdogan s-a deplasat în oraşul Elazig, grav afectat de seism, pentru a asista la operaţiunile de căutare şi de salvare a victimelor.
Cutremurul s-a produs la o adâncime de numai 7 kilometri, iar epicentrul a fost localizat în apropierea oraşului Sivris, o mică staţiune de pe malul unui lac. Seismul a durat câteva zeci de secunde şi a provocat prăbuşirea a numeroase clădiri, în condițiile în care, mai ales în provincie, locuințele respectă rareori normele antiseismice.
Panicați, oamenii au fugit din case. Acoperișul unui imobil a luat foc, ceea ce a amplificat isteria generală. Unda seismică a fost atât de puternică încât a fost resimţită în Siria, Liban, Iran, dar şi în Israel. Potrivit seismologilor, cutremurul principal a fost urmat de peste 460 de replici, dintre care cele mai puternice au avut magnitudini chiar și peste 5.
Din fericire, strădaniile supraomenești ale salvatorilor au dat rezultate. Mai multe persoane, inclusiv o femeie însărcinată, au fost scoase în viață de sub moloz.
400 de echipe de intervenţie şi salvare din toată ţara au pornit imediat spre zona devastată. De asemenea, au fost expediate urgent corturi, paturi şi alimente. Săli de sport, şcoli şi biblioteci s-au deschis pentru a-i primi pe sinistrați. Mai multe drone au fost desfăşurate în cadrul operaţiunilor de căutare şi pentru a facilita comunicarea între provincii.
Turcia, situată pe mai multe falii seismice, este frecvent lovită de cutremure. În 1999, unul cu magnitudinea de 7,4 a ucis peste 17.000 de oameni.