Cutremurul din Turcia a avut peste 60 de replici puternice. Sunt cel puțin 22 de morți
Este teroare în Turcia vecină după un cutremur de 6,8 grade pe Richter. Cel puţin 22 de oameni au murit, iar peste 1.000 au fost răniţi. Peste 100 de clădiri s-au prăbuşit în câteva oraşe din zona de est.
Seismul a fost resimţit şi în ţările vecine şi, spre spaima generală, a fost urmat de peste 60 de replici. De teama lor, oamenii au rămas afară în ger. Echipele de salvare, ajutate de localnici, răscolesc şi acum dărâmăturile pentru a-i salva pe cei captivi.
Cutremurul s-a produs la o adâncime de numai 7 kilometri, iar epicentrul a fost localizat în apropierea oraşului Sivris, o mică staţiune de pe malul unui lac.
Seismul a durat câteva zeci de secunde şi a provocat prăbuşirea a numeroase clădiri, în condiţiile în care, mai ales în provincie, locuinţele respectă rareori normele antiseismice.
Panicaţi, oamenii au fugit din case. Acoperişul unui imobil a luat foc, ceea ce a amplificat isteria generală.
Unda seismică a fost atât de puternică încât a fost resimţită în Siria, Liban, Iran, dar şi în Israel. Un post de televiziune din oraşul Şanliurfa, aflat la aproape 300 de kilometri de epicentru, a prins în direct cutremurul.
Potrivit seismologilor turci, cutremurul principal a fost urmat de peste 60 de replici, dintre care cele mai puternice au avut peste 5.
De aseară, echipele de salvatori scormonesc cu utilajele dar şi cu mâinile goale printre dărâmături, în condițiile în care temperaturile au scăzut, peste noapte, până la minus 8 grade Celsius. Din fericire, strădaniile lor supraomeneşti dau rezultate. Mai multe persoane, inclusiv o femeie însărcinată, au fost scoase în viaţa de sub moloz.
Turcia, situată pe mai multe falii seismice, este frecvent lovită de cutremure. În 1999, unul cu magnitudinea de 7,4 a ucis peste 17.000 de oameni. Autorităţile de la Ankara susţin că şi-au învăţat lecţia şi sunt pregătite să facă faţă unor asemenea dezastre.
Preşedintele Erdogan a trimis în regiune mai mulţi miniştri, iar 400 de echipe de intervenţie şi salvare din toată ţara au pornit imediat spre zona devastată. De asemenea, au fost expediate urgent corturi, paturi şi alimente.
Săli de sport, şcoli şi biblioteci s-au deschis pentru a-i primi pe sinistraţi. Mai multe drone au fost desfăşurate în cadrul operaţiunilor de căutare şi pentru a facilita comunicarea între provincii.