În timp ce Europa reintroduce restricții, o îndrăgită destinație turistică din Italia e aproape liberă de Covid
Sardinia, una dintre cele mai îndrăgite zone turistice din Italia, a intrat în zona albă a pandemiei și se pregătește să se declare liberă de Covid-19, în timp ce pentru restul țării se introduce noi restricții.
Pe măsură ce numărul cazurilor de coronavirus continuă să crească în Italia (18.916 cazuri noi pe zi și 280 de decese numai sâmbătă), guvernul mergând spre implementarea de noi restricții, o regiune din țară se trezește ca fiind aproape liberă de Covid, scrie Forbes.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Este vorba despre insula Sardinia, cunoscută pentru plajele sale frumoase și apele limpezi, o destinație de vară iubită atât de italieni, cât și de turiștii străini.
Numărul cazurilor a scăzut atât de mult în ultimele săptămâni, încât practic nu mai este nevoie de alte restricții: începând cu 1 martie, magazinele și restaurantele pot fi deschise în orice moment, pentru o perioadă mult mai mare de timp (între orele 13.30 și 5 dimineața), iar școlile și alte facilități pot funcționa la 100% din capacitate.
”Totul trebuie făcut cu răbdare și grijă”
Conceptul de „zonă albă” (care presupune doar 50 de cazuri de coronavirus la 100.000 de locuitori, timp de pentru trei săptămâni consecutiv), a fost introdus abia recent: niciodată, de la începutul pandemiei, o regiune s-a descurcat atât de bine cu ratele de contagiune.
Acest lucru este semnificativ mai ales pentru o țară precum Italia, cel mai puternic lovită de pandemie din Europa, încă din primele etape.
„O zonă albă nu înseamnă o abordare ”liberă pentru toți”, ci mai degrabă trebuie să o luăm ca o motivație pentru a continua să respectăm regulile, cu cel mai înalt grad de responsabilitate”, a spus Christian Solinas, guvernatorul Sardiniei.
„Pornind de la acest rezultat poate exista o redresare treptată a sectorului de producție, care a suferit foarte mult în aceste luni. Dar totul trebuie făcut cu răbdare și grijă”, a mai declarat acesta.
În prezent, există trei zone roșii în interiorul insulei, în special orașele Bono, San Teodoro și La Maddalena.
Autoritățile regionale avertizează că redeschiderile vor fi treptate: deocamdată, sălile de sport, cinematografele și teatrele vor trebui să aștepte până pe 8 martie înainte de a putea deschide din nou. Sporturile de contact sunt, de asemenea, încă restricționate, deși stadioanele ar putea primi în curând un număr limitat de fani.
„A fi prima regiune dintr-o zonă albă este un privilegiu pentru mine și pentru toți oamenii din Sardinia. Este o recunoaștere a marelui simț al responsabilității pe care l-am avut și pe care îl avem în continuare. Trebuie să păstrăm prudență absolută, deoarece doar așa vom rămâne în această zonă”, a declarat Mario Nieddu, reprezentant regional pentru sănătate.
”Vedem lumina de la capătul tunelului”
Autoritățile regionale au anunțat deja că vor consolida controalele în porturi și aeroporturi pentru cei care vin din afara insulei, pentru a evita virusul.
În timpul verii trecute, Sardinia fusese în centrul atenției din cauza unui număr de cluburi care adunaseră un număr mare de oameni în ciuda restricțiilor, ceea ce a dus la o serie de focare cu virus.
Cu o populație de 1,6 milioane de locuitori și o mare problemă a migranților, Sardinia trăiește mai ales în timpul verii, când oamenii ajung la destinațiile cunoscute din Porto Cervo, Alghero și Porto Rotondo, printre altele.
„Vedem lumina la capătul tunelului. În cele din urmă, cafenelele, barurile și restaurantele vor avea voie să primească clienți și în timpul serii”, a declarat Nicola Murru, directorul Confesercenti Cagliari, asociația locală de afaceri.
"Vom avea o creștere a comerțului, deoarece oamenii vor să iasă să mănânce noaptea", a adăugat el.