România, pe locul 2 în Europa la procentul de persoane vaccinate cu două doze
Cele peste 150.000 de locuri puse la dispoziție, sâmbătă, pe platforma de vaccinare, s-au ocupat aproape în întregime.
Ritmul înscrierii pentru imunizarea cu ser Pfizer a fost de 302 persoane pe minut anunță oficialii din Sănătate. De luni, categoriile vizate se pot prezenta în cele 130 de cabinete noi din țară.
7.800 de persoane zilnic, acesta este ritmul de lucru pentru cele 130 de cabinete care își încep activitatea luni.
Autoritățile vor ca, până pe 20 martie, să vaccineze 156.000 de români care au peste 65 de ani, suferă de boli cronice ori au dizabilități.
Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății: „Locurile disponibile în platformă sunt văzute doar de către persoane care îndeplinesc unul dintre aceste trei criterii. Practic, dacă nu au peste 65 de ani, trebuie să figureze în baza de date a CNAS cu boli cronice sau să fie înscriși la Agenția Națională pentru Plăți și Inspecție Socială ori la Autoritatea Națională pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități. Am luat această decizie, pentru că este foarte important să imunizăm cât mai repede persoanele vulnerabile.''
Programarea se poate face individual, cu ajutorul aparținătorilor sau prin direcțiile de asistență socială din primării. De asemenea, prin medicul de familie sau call center.
În paralel, continuă imunizarea cadrelor didactice, iar echipele mobile se deplasează la suferinzii imobilizați la pat sau în centre de specialitate.
România este pe locul 7 la nivel mondial și pe locul 2 în Europa în ceea ce privește procentul persoanelor imunizate cu două doze de ser anti-Covid. Autoritățile atrag însă atenția că vaccinarea nu înseamnă renunțarea la celelalte măsuri de protecție. Serul ne protejează de formele grave de boală, dar purtarea măștii, distanțarea fizică și igiena corectă a mâinilor pot ține virusul departe de noi.