În plin ger, americanii testează o nouă invenție, care ar putea preveni închiderea aeroporturilor din cauza zăpezii
Numai pe drumuri să nu te prindă o iarnă ca aceea care îi chinuie pe americani de aproape două săptămâni.
Mii de zboruri au fost anulate în ultimele zile, din cauza zăpezii care se depunea pe piste mai repede decât aveau timp angajaţii să o cureţe. Probabil singurii care s-au bucurat de iarnă grea au fost nişte cercetători din Iowa. Şi asta pentru că ei testează o invenţie care ar putea preveni închiderea aeroporturilor din cauza zăpezii: un beton încălzit.
Sunt minus 11 grade în Des Moines, Iowa, dar pe un colţ de ciment din aeroport, zăpada se topeşte sau nici nu apucă să se depună. Aici se testează o invenţie care ar putea fi folosită pe viitor pe toate aeroporturile din lume. E vorba despre un nou tip de beton, adică încălzit.
Federaţia Americană a Aviaţiei a fost atât de încântată de idee, încât a aprobat imediat testele.
"Scopul nostru este să menţinem aeroporturile deschise, accesibile şi sigure în timpul iernii. Avem o bază de zece centimetri de beton obişnuit, iar la suprafaţă sunt nouă centimetri de beton electroconductor", explică Halil Ceylan, profesor de inginerie la Universitatea Iowa.
Mai precis, betonul este amestecat cu fibre de carbon, iar acestea reacţionează atunci când sunt conectate la nişte electrozi speciali din oţel.
"Generează un câmp electric şi, datorită rezistenţei betonului, se topesc şi încep să degaje căldură", au mai precizat profesorul.
Betonul încălzit va costa cu circa 50 la sută mai mult decât cel obişnuit, dar ar putea elimina cheltuielile aeroporturilor cu personalul şi echipamentele de deszăpezire.