În localitățile de la marginea orașului Valencia, distrugerile sunt cutremurătoare: ”Mă sunau plângând și îmi spuneau: Murim”
Guvernul spaniol anunță măsuri excepționale la o săptămână de la viiturile catastrofale care au îndoliat țara.
În ciuda ajutorului promis, oamenii se plâng că operațiunile de curățare se derulează prea încet și că din cauza mormanelor de gunoi ar putea să apară epidemii.
Între cei peste 220 de morți sunt și doi români. În cazul altor trei conaționali, Ministerul român al Afacerilor Externe așteaptă confirmarea autorităților spaniole.
Alegeri 2024
21:55
Alegeri prezidențiale. Primarul Dominic Fritz: ”Un cetățean a fost amendat pentru o postare despre Elena Lasconi pe Facebook”
20:15
AUR depune plângere penală împotriva ministrului de Externe: ”Fraudare masivă a alegerilor prezidenţiale” din diaspora
19:14
Alegeri prezidențiale 2024. Secțiile de vot din toată țara sunt pregătite. Pedepse aspre pentru cei care încalcă legea
19:07
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spun românii care votează din străinătate: ”Doamne ajută!”. ”De noi depinde soarta țării”
În localitățile de la periferia orașului Valencia, distrugerile sunt cutremurătoare. Jurnaliștii de la Sky News au putut sa vadă amploarea dezastrului din Algame și dintr-o mașină de patrulă.
Sam este pompier, originar chiar din această așezare satelit a orașului Valencia. Era de serviciu atunci când au năvălit puhoaiele: „În ziua în care s-a produs dezastrul am muncit 36 de ore fără să dorm, fără să mănânc. A fost epuizant.”
Pompierul nu va uita niciodată haosul si zecile de intervenții la care a participat: „Oamenii mă sunau plângând și îmi spuneau: „O să murim. Ajutați-ne!” A fost traumatizant.”
S-au oprit la intrarea unei parcări subterane inundate, de unde răzbate un miros respingător.
Echipele de intervenție continuă să pompeze apa din numeroasele parcări subterane, unde există temeri că s-ar putea afla trupuri fără viață.
La Aldaia, oamenii se plâng că intervenția autorităților este în continuare greoaie.
Localnic: „Strada era plină de mașini distruse. Nu a venit nimeni. Însă noi, localnicii, ne-am organizat și am curățat locul. Dacă arată așa, e datorită nouă.”
Localnic: „Simțim angoasă și incertitudine. Nu știm la ce număr să sunăm ca să aflăm informații despre cei dispăruți.”
Premierul spaniol a anunțat că localitățile afectate de viituri vor fi declarate zone de dezastru și a promis un ajutor guvernamental de peste 10 miliarde de euro pentru reconstrucția așezărilor devastate.
Pedro Sanchez, premierul Spaniei: „Știm că eforturile autorităților nu sunt suficiente. Încă avem oameni dispăruți, case și afaceri distruse, îngropate în noroi, și localnici care nu au cele necesare. De aceea trebuie să continuăm să muncim fără a ne lăsa distrași, cu mai multe mijloace și cu o mai bună coordonare.”
Guvernul a anunțat, de asemenea, mărirea efectivelor de militari care participă la operațiunile de căutare a dispăruților și de curățare a zonei.
Vor patrula și mai mulți polițiști în condițiile în care 140 de persoane au fost arestate în ultimele zile pentru diverse furturi.
„Aici nu este nimic de valoare” - a trasmis, printr-un mesaj lipit pe fereastră proprietarul unei farmacii.