„E un cimitir subacvatic acolo”. Oamenii din Valencia se pregătesc cu groază să strângă ce rămâne în urma puhoiului
După ce regiunea Valencia din Spania a fost lovită de inundații catastrofale, acum locuitorii din zona Barcelonei au primit o alertă de cod roșu, pericol extrem, din cauza ploilor puternice.
„Nu călătoriți dacă nu este absolut necesar” - au avertizat autoritățile populația din regiunea unde trăiesc 8 milioane de oameni.
Bilanțul puhoaielor de acum o săptămână în regiunea Valenciei a urcat la 221 de morți, cel puțin. Căutările celor dispăruți se concentrează în garaje, inclusiv în uriașa parcare subterană inundată a celui mai mare mall din Valencia.
Amenințarea furtunilor potențial distructive pare nesfârșită. În timp ce echipele de căutare cercetau zonele calmitate pentru a găsi victime, o alertă cod roșu de pericol extern a fost emisă pentru Barcelona.
Simona Sabo, româncă stabilită în Alfafar: „Aseară ne-o avizat să nu ieșim din case. Or mers pe stradă cu megafoane poliția să nu iasă nimeni din case pentru că eram sub cod roșu”.
A plouat atât de mult, încât autostrada Barcelona-Tarragona a fost închisă. Zborurile cu aterizare pe aeroportul El Prat au fost deviate, iar trenurile de navetiști oprite în toată Catalonia.
În Valencia, echipajele de urgență caută victimele inundațiilor catastrofale.
„Scot apa din centrul comercial. Unii se tem că ar putea fi peste 800 de oameni acolo. Mi-a spus un membru al Gărzii Civile că intervine Poliția fiindcă e un cimitir subacvatic acolo. E teribil ce se întâmplă. Sunt mulți copii, adulți...".
„Scările care duc în parcarea subterană. E groaznic. Mamă...".
Acum 6 zile, puhoaiele au inundat complet parcarea subterană a celui mai mare mall din regiunea Valencia, care este și unul dintre cele mai mari din Spania. O masivă operațiune de căutare se desfășoară acum acolo, unde a început și evacuarea cantității enorme de apă acumulată. Nimeni nu știe câte mașini sunt sub apă, dar ar putea fi sute.
Adam Parsons, SKY News: „Poliția a dus scafandrii care au o misiune pe cât de anevoioasă, pe atât de înfiorătoare. Să verifice dacă sunt persoane decedate în fiecare dintre aceste mașini. Și se așteaptă că acolo vor găsi ceva cumplit, după ce toată apa va fi evacuată. Deocamdată, pur și simplu, nu știu cât de rău va fi”.
În primele 50 de vehicule inspectate nu au fost găsite victime, potrivit poliției. Dar sunt numeroși cei care acuză autoritățile că ascund numărul real al victimelor. Printre cei care cred asta este și Cristina, voluntară care face parte dintr-o echipă care controlează la suprafață epavele mașinilor.
„Nu este adevărat. Suntem într-un punct în care victimele se numără cu sutele. Mama mea este în armată, medic militar. Ea ajută la contabilizarea victimelor găsite. Mi-a spus că într-un loc, în 6 ore, au găsit 80 de trupuri neînsuflețite”.
Căutarea persoanelor dispărute se concentrează în garajele inundate. Dar zonele devastate de puhoaie sunt vaste și în multe locuri sunt căutați cei dispăruți de echipe cu câini special antrenați.
În așezările prin care a trecut potopul din jurul orașului Valencia, localnicii și voluntarii trudesc cot la cot cu militarii pentru a curăța drumurile, casele și garajele inundate.
Sinistrații fură puținele mașini rămase pentru a fugi din zonele calamitate
Localnicii au făcut echipă pentru a ajuta la eforturile de curățare și la Paiporta - devastat de inundații, unde oamenii i-au huiduit duminică pe regele Felipe si pe regina Letizia, deși se pare că cel vizat era premierul Pedro Sánchez, care îi însoțea.
Alături de premier, regele a prezidat luni o ședință a Comitetului de Criză la baza militară Torrejón, unde este cartierul general al Unității Militare de Urgență.
Regele Felipe al VI-lea al Spaniei: „Trebuie să înțelegem furia și frustrarea oamenilor, din cauza dificultăților pe care le-au întâmpinat. Oamenilor trebuie să li se dea speranţă şi să le fie oferite garanţii că statul, în toată deplinătatea lui, este prezent".
Disperarea îi face pe unii sinistrați chiar să fure unele dintre puținele mașini care au scăpat de prăpădul apelor revărsate, ca să poată fugi din zonele calamitate.
În aceste zile, poliția le-a dat mână liberă și celor cu platformele de tractări. Aceștia au voie să ridice orice vehicul care stă în calea echipelor de intervenție sau care pare să fie afectat de viitură.