În lipsa zăpezii, doar câteva pârtii din toată țara sunt bune pentru schiat. Administratorii au pornit tunurile de zăpadă
Pentru că nu prea este zăpadă, doar câteva pârtii din toată țara sunt bune pentru schiat. Pe Valea Prahovei unde altădată cozile la teleschiuri erau de câțiva kilometri a nins foarte puțin.
Singurul domeniul schiabil de mare altitudine din România, la cota 2000, rămâne, deocamdată, impracticabil. În lipsa zăpezii școlile de schi se văd nevoite să amâne taberele programate în această perioadă.
În Maramureș se schiază doar în stațiunea montană Cavnic, pe două pârtii, una de un kilometru, cealaltă de 500 de metri. În anii trecuți, zăpada naturală era din belşug, acum însă turiştii s-au mulţumit şi cu cea artificială.
Turist: "Se schiază bine pentru temperatura de acum. Se vede că administratorii s-au străduit foarte mult să ne ofere condiții decente de a schia".
Turist: "Era loc şi de mai bine, dar merge. Mulţumiţi de condiţii pentru că ieri a şi plouat şi nu s-a putut schia."
Administratorii pârtiilor au pornit tunurile de zăpadă.
Oana Poenar, administrator domeniu schiabil: "Momentan se schiază în condiții bune pe 15 la sută din pârtie, sperăm ca vremea din zilele următoare să nu strice stratul de zăpadă existent. Pentru cei care vor să învețe să schieze, acum e o, perioadă oportună, fiindcă pârtiile nu sunt aglomerate”.
În acest moment se schiază, în condiții acceptabile, la Păltiniș, Toplița, Rânca, Strajă, pe Transalpina-Voineasa, Cavnic și Azuga.
Andrei Pintenaru, monitor de schi Azuga: "Avem la Azuga două pârtii de începători, Sorica, deservită de banda, Cazacu începători, deservită de un baby schi."
Așa că aici și-au dat întâlnire pasionații sporturilor de iarnă.
Schior: "Zăpada, să zic aşa, 20-25 de cm, dacă mai ninge este şi mai bine, dar să sperăm că mai avem şi temperaturi negative”.
În schimb, la cota 2000, nu se schiază deocamdată.
La 8 grade Celsius, pârtia Kalinderu din Bușteni era plină de iarbă și noroi. Doar în apropiere am găsit un strat de zăpadă artificială, la pârtia de începători.
Abia în luna ianuarie, spun administratorii pârtiilor de pe Valea Prahovei, sunt anunțate ninsori mai serioase, dar și ger.