În culisele gigantului reactor de fuziune nucleară din Franța, care va alimenta Pământul imitând Soarele
Jurnaliștii Euronews au vizitat locul în care se construiește cel mai mare dispozitiv de fuziune nucleară din lume.
Ambițiosul experiment științific ce are ca obiectiv obținerea de energie nucleară curată are loc în regiunea Provence din Franța, scrie Spot Media.
”Construim probabil cea mai complexă mașinărie concepută vreodată”, spune Laban Coblentz, purtător de cuvânt al echipei din spatele ITER – International Thermonuclear Experimental Reactor.
Alegeri 2024
21:23
Ciolacu reafirmă că, dacă este ales preşedinte, l-ar desemna premier pe Bolojan şi că îşi doreşte o coaliţie cu PNL
20:58
Marcel Ciolacu este favorit clar pentru câștigarea alegerilor pe platforma pe care s-a pariat masiv în favoarea lui Trump
17:04
Cum văd străinii alegerile prezidențiale din România. ”De 20 de ani trebuie să alegem răul cel mai mic”
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
Acordul privind proiectul ITER a fost semnat în 2006 de SUA, UE, Rusia, China, India și Coreea de Sud, la Paris. Mai mult de 30 de țări colaborează în prezent la construirea acestui dispozitiv experimental care va alimenta Pământul cu energie folosind aceeași reacție nucleară ca Soarele. Reactorul va cântări 23.000 de tone și a fost gândit să suporte temperaturi de până la 150 de milioane de grade Celsius.
Fuziunea nucleară este procesul prin care doi atomi ușori fuzionează pentru a forma un atom mai greu, generând o eliberare masivă de energie. În cazul Soarelui, atomii de hidrogen din centrul său fuzionează prin presiunea gravitațională exercitată.
Metoda folosită în cadrul proiectul ITER este fuziunea cu izolare magnetică.