In Canada cocorii sunt hraniti cu pipete. Totul pentru salvarea speciei!
Sa vezi un cocor cum invata sa se hraneasca ori sa zboare nu e chiar o scena de gasit pe toate drumurile. E insa curenta intr-un centru de reabilitare a speciei din Canada.
In urma cu 60 de ani, cocorii erau pe cale de disparitie, fiind plasati printre cele mai fragile specii de pasari din America de Nord. Eforturile aproape neverosimiile ale specialistilor au facut miracole.
Ingrijitorii din Calgary dau dovada de un devotament induiosator in demersurile lor de a-i salva pe cocori. Inimosi din cale-afara, acesti oameni ii invata pe pui sa manance folosind un fel de pipeta in forma de cioc de pasare, ca nu cumva sa-i sperie.
Dar asta nu e tot, pasarile sunt indrumate pas cu pas sa-si urmeze traseul natural de migratie. Iarna sunt ghidate catre Florida, iar primavara se intorc in centrul de reabilitare a speciei din Calgary.
Raspandirea populatiei de cocori pe o arie tot mai larga reprezinta o garantie sigura ca un dezastru natural nu va nimici intreaga populatie.
Ca sa fie optimizate sansele de supravietuire, ouale sunt tinute la incubator timp de 30 de zile. Dar 20% dintre ele nu rezista nici in aceste conditi. Un factor cheie ar putea fi umiditatea. Daca oul pierde apa prea rapid, atunci embironul risca sa moara.
Prin 1940, in Canada erau doar 15 exemplare in salbaticie. Pasarile erau impuscate pentru carne, ouale, furate din cuiburi, iar habitatul natural, distrus de agricultura. Situatia s-a schimbat radical intre timp, in bine.
In prezent, specialistii spun ca numarul total al cocorilor din America de Nord ar fi de 500. Abia cand vor exista de zece ori pe atatia , specia va fi considerat salvata.