În Amsterdam a apărut barca robot, pe care o conduci cu telefonul
Aţi merge la o plimbare cu o barcă dacă aceasta nu este condusă de nimeni? În Amsterdam este posibil. Scopul acestor ambarcaţiuni ”robotizate” este acela de a decongestiona traficul pe străzile supraaglomerate.
În plus, pasagerii navighează de-a lungul canalelor într-un mod confortabil şi ecologic.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Bărcile automate au şi alte funcţii, de exemplu pot livra colete sau ridica gunoiul.
Turiştii care ajung în Amsterdam pot observa în peisaj această ambarcaţiune atipică, care este de fapt, jumătate barcă şi jumătate robot. Și ușor de comandat prin aplicație.
Jan Heikrodt, reporter RTL: ”Căpitanul de la bord sunt eu. Nu am o cârmă, dar am un telefon mobil și îl folosesc pentru a-i spune bărcii unde să meargă. Aşa că, să pornim!”.
Ambarcaţiunea este complet electrică, dar are la bord mai mulţi ”ochi”. Tot traseul este monitorizat prin camere video dotate şi cu senzori, care îi spun computerului de la bord unde să meargă.
Ynse Deinema, Institutul AMS Amsterdam: ”Traficul e foarte aglomerat în Amsterdam. Străzile se sufocă de biciclete, aşa că această barcă poate fi o modalitate bună de a decongestiona traficul, pentru că în Amsterdam avem o infrastructură bună în ceea ce priveşte căile navigabile”.
Barca robot se încarcă wireless
Pe lângă transportul oamenilor, barca robot mai are o funcţie practică - preia gunoiul. Dar, ca să nu se încurce între ambarcaţiuni, compania producătoare a realizat un model un pic diferit.
Rens Dornbusch, inginer: ”Barca poate să circule toată ziua, pentru că poate fi încărcată printr-un sistem wireless”.
Barca poate circula cu o viteză de șase kilometri pe oră, cât este maximul permis pe canalele metropolei olandeze.
Jan Heikrodt, reporter RTL: ”E un sentiment ciudat când auzi acest zgomot şi nu ai cum să nu fii puţin îngrijorat dacă vei ajunge la destinaţie, dar pare să funcţioneze”.
Deocamdată, acest tip de barcă este la stadiul de prototip, dar specialiştii olandezi spun că va fi lansat comercial anul viitor.