Imaginile finalului sangeros al luarii de ostatici care a durat 16 ore. Ce intrebare ii framanta acum pe australieni

cover

Australia se intreba marti cum a putut sa scape nedetectat autorul luarii de ostatici - cu un trecut violent si un islamist radical -, dupa evenimentele dramatice din cafeneaua aflata in centrul orasului Sydney.

Australienii au aflat cand s-au trezit finalul sangeros al luarii de ostatici care a durat 16 ore, la Lindt Chocolat Cafe, in Martin Place, o esplanada pietonala situata in centrul celui mai mare oras din Australia. Locuitorii au depus un munte de flori la locul tragediei, pentru a-si manifesta durerea si emotia, relateaza Mediafax,citand AFP.
Unitati de elita ale politiei, in tinuta de comando, au dat asaltul in primele ore ale zilei de marti, dupa ce au auzit focuri de arma.

Autorul luarii de ostatici, identificat de presa australiana ca fiind Man Haron Monis, un barbat in varsta de 50 de ani de origine iraniana, a fost ucis in schimbul de focuri care a urmat.Doi dintre ostatici - Tori Johnson, in varsta de 34 de ani, administratorul Lindt Cafe, si Katrina Dawson, o avocata in varsta de 38 de ani si mama a trei copii - au fost, de asemenea, ucisi. Sase persoane au fost ranite.

Intr-o ceremonie religioasa organizata la Catedrala St Mary's din apropiere, arhiepiscopul Anthony Fisher a salutat "eroismul" celor doua victime. Tori Johnson se pare ca a incercat sa-l dezarmeze pe Man Haron Monis si a fost ucis, a declarat el. Katrina Dawson voia sa protejeze o prietena insarcinata. "Acesti eroi erau pregatiti sa-si sacrifice viata pentru ca altii sa poata sa traiasca", a declarat arhiepiscopul.Politia nu a confirmat aceasta versiune, afirmand ca ancheta este in curs.

Citește și
ostatic eliberat in Sydney
Teroare in Sydney. Politie: Trei morti, inclusiv autorul luarii de ostatici, si sase raniti. VIDEO cu asaltul autoritatilor
„Al treilea război mondial a început”. Valeri Zalujnîi, ambasadorul Ucrainei în Marea Britanie și fostul comandant al armatei, declarații

In cafenea s-au aflat in total 17 ostatici. Cinci persoane au reusit sa scape vigilentei autorului faptelor, un barbat cu un "trecut plin de violente criminale, atractie pentru extermism si instabil mintal" potrivit premierului australian Tony Abbott.El i-a obligat pe ostatici sa intinda in vitrina cafenelei un steag negru cu o inscriptie in araba - "shahada" sau crezul musulman: "Nu exista alt Dumnezeu in afara de Allah, iar Mahomed este profetul sau".

Autorul luarii de ostatici "a incercat sa dea actiunilor sale acoperirea" organizatiei Statul Islamic (SI), a adaugat premierul, salutand actiunile fortelor de ordine fata de "acest contact cu terorismul".El era eliberat pe cautiune, in pofida mai multor fapte de violenta, inclusiv complicitate la asasinarea sotiei sale. Ministrul Justitiei din New South Wales Brad Hazzard a recunoscut ca acest lucru releva probleme grave.

"Cerem serviciilor federale si statului sa analizeze indeaproape motivele pentru care a trecut prin ochiul plasei", a spus el.Steagurile erau in berna in tot statul New South Wales."Ma aflu aici pentru a aduce un omagiu persoanelor care si-au pierdut viata. Totul este atat de trist", a declarat Angelica Haifa depunand un buchet de flori. "Ele se duceau pur si simplu la serviciu, ca toata lumea, si s-au oprit sa ia cafea. Ar fi putut sa fie oricine", a adaugat ea.

Reprezentanti ai comunitatii musulmane, care au condamnat ferm luarea de ostatici, au participat la omagiul adus victimelor. Martin Place este centrul financiar al orasului Sydney, in care se afla numeroase administratii, inclusiv biroul premierului New South Wales Mike Baird si sediul Bancii centrale. Presa locala a scris ca barbatul si-a obligat ostaticii sa se filmeze pentru a-si prezenta revendicarile - si anume sa fie sunat de catre premier si sa i se aduca un steag SI.

Fostul avocat al autorului luarii de ostatici Manny Conditsis a exclus ca ar fi vorba despre o actiune "concertata de terorism". "Este un individ bolnav mintal care a comis un act terifiant", a spus el. Potrivit cotidianului The Australian, este vorba despre un islamist radical care a trimis in trecut scrisori prin care aducea injurii familiilor unor militari ucisi in operatiuni. Sosit in Australia in 1996 ca refugiat, el traia la periferia orasului Sydney. S-a convertit de la siism la sunnism, potrivit site-ului sau.

Australia, angajata alaturi de Statele Unite in lupta impotriva organizatiei Statului Islamic a ridicat in septembrie nivelul alertei de amenintare terorista, reprezentata de combatanti jihadisti australieni care se intorc din Irak si Siria. Ea a inasprit legislatia antiterorista, la sfarsitul lui octombrie, interzicand orice calatorie fara un motiv valabil catre tari considerate focare de terorism international.

Man Haron Monis, autorul luarii de ostaticii, se prezinta drept un musulman radicalizat de origine iraniana, persecutat de autoritati din cauza credintei sale, relateaza Mediafax, citand AFP. Presa australiana vorbeste totusi despre un individ "deranjat" de acuzatiile justitiei pentru acte de violenta, in contextul in care era cunoscut pentru trimiterea de scrisori insultatoare familiilor unor militari decedati.

Luni, inainte de asaltul fortelor speciale, televiziunile au captat imaginea unui barbat cu o barba alba subtire. Ulterior, el a fost ucis impreuna cu doi ostatici. Autoproclamat "seic", el a impus ostaticii ca afiseze la fereastra cafenelei un steag negru avand o inscriptie vizibila partial cu litere arabe. Mai tarziu el a cerut sa i se ofere un steag al organizatiei Stat Islamic (SI) si sa discute cu premierul Australiei, Tony Abbott, care a inasprit recent legislatia antiterorista si a furnizat mijloace militare pentru lupta contra SI. Nascut in Iran, Man Haron Monis, in varsta de 50 de ani, a sosit in Australia, in 1996, in calitate de refugiat. El s-a declarat ulterior victima a hartuirii religioase din partea autoritatilor australiene.

Atacatorul a publicat pe site-ul sau www.sheikhharon.com, inaccesibil dupa luarea de ostatici, imagini cu copii arabi morti, afirmand ca "aceasta este dovada terorismului practicat de alte state, rezultatul atacurilor lor aeriene". De asemenea, el a publicat pe contul sau de Facebook o imagine in care apare inlantuit si afirma ca a fost "torturat in inchisoare din cauza scrierilor sale politice", potrivit Business Insider. El aprecia ca este victima a unei campanii de defaimare in calitate de "militant musulman" si se compara cu fondatorul Wikileaks, australianul Julian Assange.

Fostul sau avocat, Manny Conditsis, a minimizat totusi gradul de fanatism religios al lui Man Haron Monis si a exclus ca actiunile acestuia puteau fi dirijate de catre alte persoane. "Acesta este un individ deranjat, care a savarsit o fapta teribila", a afirmat avocatul. De asemenea, Man Haron Monis se considera specialist in astrologie, numerologie si magie neagra.

 

Sursa foto: Getty

Articol recomandat de sport.ro
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Tragerea la sorți pentru preliminariile CM 2026, simulată! Cu cine a picat România în grupa de 5
Citește și...
Detalii de COSMAR dupa criza ostaticilor din Sydney. Managerul cafenelei a murit incercand sa-l opreasca pe atacator
Detalii de COSMAR dupa criza ostaticilor din Sydney. Managerul cafenelei a murit incercand sa-l opreasca pe atacator

Australia e in stare de soc dupa luarea de ostatici dintr-o cafenea de la Sydney, care a durat 16 ore si s-a incheiat cu moartea a trei persoane si ranirea altor sase.

Teroare in Sydney. Politie: Trei morti, inclusiv autorul luarii de ostatici, si sase raniti. VIDEO cu asaltul autoritatilor
Teroare in Sydney. Politie: Trei morti, inclusiv autorul luarii de ostatici, si sase raniti. VIDEO cu asaltul autoritatilor

Dupa 16 ore de tensiune insuportabila, Australia respira. Fortele speciale au intrat in forta in cafeneaua in care un refugiat iranian luase dimineata 17 oameni. Trei oameni au murit, unul dintre ei agresorul, si alti sase au fost raniti.

"Mama, sunt bine, dar nu pot sa vorbesc". Mesajul unui tanar luat ostatic in cafeneaua groazei din Sydney

Mama unui tanar aflat printre zecile de ostatici ale unui barbat inarmat intr-o cafenea din centrul orasului Sydney a povestit presei australiene mesajele pe care le-a primit de la fiul ei, rellateaza Daily Mail.

Recomandări
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii
Deși NU președintele decide asupra salariilor, pensiilor, taxelor, candidații fac promisiuni mărețe. Ce spun economiștii

În vreme ce la nivel european se vorbește tot mai des despre mari dificultăți pentru economie, iar recesiunea este o realitate pentru Franța și Germania, candidații la Cotroceni promit venituri mai mari, cel puțin pentru o parte din populație, dar și redu

Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi

Mai sunt doar trei zile până la primul tur al alegerilor prezidențiale, iar ultimul sondaj arată noi evoluții în lupta pentru turul al doilea: George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi.

Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”
Marcel Ciolacu spune că va arăta actele pentru zborul privat când va dori: „Nimeni nu mi-a plătit nimic”

Marcel Ciolacu spune că va prezenta actele pentru a dovedi că și-a plătit zborul cu un avion privat la Nisa, însă va face acest lucru atunci când va dori el.