Detalii de COSMAR dupa criza ostaticilor din Sydney. Managerul cafenelei a murit incercand sa-l opreasca pe atacator

×
Codul embed a fost copiat

Australia e in stare de soc dupa luarea de ostatici dintr-o cafenea de la Sydney, care a durat 16 ore si s-a incheiat cu moartea a trei persoane si ranirea altor sase.

Politia a confirmat ca agresorul este un refugiat iranian care mai avusese probleme cu legea. Detaliile de cosmar ale intregii povesti abia incep sa apara.

Fortele speciale australiene au luat cu asalt cafeneaua, cu grenade tactice si munitie de lupta. In scurt timp, ostaticii care mai ramasesera inauntru au inceput sa iasa pe picioarele lor sau transportati pe targi. In total, 17 oameni au fost luati ostatici luni dimineata, cativa dintre ei reusind sa evadeze.

"Sunt doi decedati printre ostatici si sase raniti. Agresorul a fost impuscat si ucis", a relatat Andrew Scipione, seful politiei New South Wales. O femeie de 38 de ani si un barbat de 34 au platit cu viata.

Potrivit CNN, unul dintre ostaticii ucisi este Katrina Dawson, de 38 de ani, mama a trei copii. A doua victima din randul ostaticilor este chiar managerul cafenelei unde a avut loc tragedia. Tori Johnson, in varsta de 34 de ani, a murit impuscat incercand sa-l tranteasca la pamant pe autorul luarii de ostatici.

Citește și
cover
"Mama, sunt bine, dar nu pot sa vorbesc". Mesajul unui tanar luat ostatic in cafeneaua groazei din Sydney
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Citeste si: Teroare in Sydney. Politie: Trei morti, inclusiv autorul luarii de ostatici, si sase raniti. VIDEO cu asaltul autoritatilor

"E tragic dincolo de cuvinte ca oameni care isi vad de treaba lor sa fie prinsi intr-un incident atat de ingrozitor", Tony Abbott, premierul Australiei.

In timp ce politia nu da inca detalii despre operatiune, presa a aflat cate ceva din ceea ce s-a petrecut in cafenea in timpul nesfarsitelor ore de asediu. Sub amenintarea armei, ostaticii au fost obligati sa sune jurnalisti ca sa le transmita revendicarile iranianului. Dupa ce cativa dintre ei au evadat, iranianul a amenintat ca va incepe sa ucida, daca mai fug si altii.

"Acest stilou este arma mea si aceste cuvinte sunt gloantele mele", a explicat Haron Monis, autorul luarii de ostatici.

Apar detalii si despre agresor, care traia in Australia din 1996. Autointitulatul seic, care se considera persecutat pentru religia sa, avea la activ nu mai putin de 47 de agresiuni sexuale, fusese judecat pentru complicitate la uciderea fostei sale sotii si pentru hartuirea familiilor unor militari morti in Afganistan.

Iranul si peste 40 de organizatii musulmane australiene au condamnat luarea de ostatici.

 

Filmul evenimentelor in cazul atacului de la Sydney

Un barbat inarmat a luat luni ostatici clienti si angajati ai unei cafenele din Sydney, incidentul soldandu-se cu trei morti, inclusiv autorul luarii de ostatici, si sase raniti, relateaza Mediafax, care prezinta filmul evenimentelor.

- luni, ora locala 9.45 (00.45, ora Romaniei): 17 persoane sunt luate ostatice in Lindt Chocolat Cafe, in Sydney.

- 10.30: Sute de politisti incercuiesc zona. Autorul luarii de ostatici, identificat ulterior drept Man Haron Monis, in vârsta de 50 de ani, ii impune pe ostatici ca afiseze la fereastra cafenelei un steag negru având o inscriptie vizibila partial cu litere arabe.

- 12.30: Premierul australian Tony Abbott convoaca Comitetul de Securitate nationala.

- 15.46: Trei persoane au iesit in fuga din cafenea. La putin timp dupa aceea, din cladire au iesit alte doua persoane.

- Politia anunta ca este "in contact" cu autorul luarii de ostatici, dar nu stiu care sunt motivatiile acestuia. Presa relateaza ca el a cerut sa discute cu premierul Australiei si sa i se ofere un steag al organizatiei Stat Islamic (SI).

- Peste 40 de organizatii musulmane australiene au condamnat luarea de ostatici din cafeneaua din Sydney, unde a fost desfasurat un steag islamic. Ele au denuntat un "act reprobabil".

- marti, ora 2.18: politisti de elita iau cu asalt cladirea unde sunt tinuti ostaticii. Potrivit unor martori, s-au auzit focuri de arma si mai multi ostatici au fugit.

- 2.50: Politia a anuntat pe contul sau de Twitter ca luarea de ostatici s-a incheiat dupa mai mult de 16 ore. Ea mentioneaza ca atacul comis la cafeneaua Lindt este un "act izolat".

- 5.44: politia confirma moartea a doi ostatici, un barbat in varsta de 34 de ani si o femeie de 38 de ani. Mai multe persoane au fost ranite.

- 8.30: Tony Abbott declara ca uutorul luarii de ostatici din Sydney era "obsedat de extremism" si "suferea de instabilitate mentala".

- In apropiere de locul tragediei sunt depuse flori. Drapelele sunt coborâte in berna la toate cladirile guvernamentale din statul New South Wales.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Teroare in Sydney. Politie: Trei morti, inclusiv autorul luarii de ostatici, si sase raniti. VIDEO cu asaltul autoritatilor
Teroare in Sydney. Politie: Trei morti, inclusiv autorul luarii de ostatici, si sase raniti. VIDEO cu asaltul autoritatilor

Dupa 16 ore de tensiune insuportabila, Australia respira. Fortele speciale au intrat in forta in cafeneaua in care un refugiat iranian luase dimineata 17 oameni. Trei oameni au murit, unul dintre ei agresorul, si alti sase au fost raniti.

"Mama, sunt bine, dar nu pot sa vorbesc". Mesajul unui tanar luat ostatic in cafeneaua groazei din Sydney

Mama unui tanar aflat printre zecile de ostatici ale unui barbat inarmat intr-o cafenea din centrul orasului Sydney a povestit presei australiene mesajele pe care le-a primit de la fiul ei, rellateaza Daily Mail.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei
Cătălin Cîrstoiu va susține o conferință de presă la 18:30. Ar putea face un anunț privind candidatura la Primăria Capitalei

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care ar urma să răspundă acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.