Imaginile DEZASTRULUI in Filipine. Locuitorii loviti de taifun jefuiesc mortii pentru a supravietui
GALERIE FOTO. Abrutizati, supravietuitorii taifunului rascoleau, duminica, daramaturile presarate cu cadavre din centrul arhipelagului filipinez, o regiune devastata de Haiyan, atacand magazinele si convoaiele care aduc un ajutor insuficient.
La peste 48 de ore de la trecerea unuia dintre cele mai violente taifunuri, centrul arhipelagului este teatrul unor scene de groaza, in timp ce supravietuitorii disperati cauta sa bea si sa manance.
La periferia Tacloban (220.000 de locuitori), unul dintre orasele de coasta cele mai afectate de pe insula Leyte, zone intregi au fost distruse de valuri inalte de cativa metri si rafale de vant ce depasesc 300 de kilometri pe ora.
Alegeri 2024
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
12:16
Cine intră în turul 2 al alegerilor prezidențiale. Cotele pe care le au candidații la casele de pariuri
12:08
Cine intră în turul 2. Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr
12:07
Cine intră în turul 2. Ce arată cel mai recent sondaj, publicat cu două zile înaintea alegerilor
Edward Gualberto se strecoara printre cadavre pentru a rascoli ramasitele unei case prabusite. Imbracat doar intr-un pantalon rosu, acest tata a patru copii si consilier local intr-un sat se scuza pentru felul in care arata si pentru actiunile sale. "Sunt o persoana decenta. Dar daca nu ai nimic de mancare de trei zile, ajungi sa faci lucruri inspaimantatoare pentru a supravietui", a declarat el pentru AFP, punand mana pe niste cutii de conserve, in timp ce mustele zboara pe deasupra lui.
"Nu avem nimic sa mancam. Avem nevoie de apa si alte lucruri pentru a supravietui", adauga el. Prada sa dupa o jumatate de zi petrecuta in cautarea hranei este formata din pachete de paste, cutii de bere, conserve, biscuiti si acadele si un sapun.
"Acest taifun ne-a luat orice demnitate. Dar eu inca am familie si sunt foarte recunoscator pentru acest lucru". In restul orasului, supravietuitorii adopta strategii de supravietuire mai agresive, profitand de absenta fortelor de ordine, care aproape ca au disparut dupa taifun.
Ca si Edward Gualberto, ei sustin ca nu au mancat nimic de trei zile si autoritatile recunosc ca sunt depasite si incapabile sa aduca ajutoare la fata locului.
Locuitorii au spart rarele vitrine de magazine care au rezistat rafalelor de vant sau au indoit cu ajutorul unor leviere gratiile altora. Un macelar, disperat, ameninta atacatorii cu un revolver, dar acestia nu se sinchisesc si devalizeaza magazinul. Barbatul isi agita arma in aer si striga, insa multimea se serveste. In apropiere, Emma Bermejo, proprietara unei mici patiserii, vorbeste despre scene de "anarhie".
"Nu mai exista niciun membru al fortelor de ordine, ajutorul intarzie sa vina. Oamenii sunt murdari, infometati, insetati. Inca cateva zile si vor incepe sa se omoare intre ei", asigura ea.
"Este inspaimantator. Mai intai o catastrofa, apoi jefuirea magazinelor noastre. Pot sa inteleg ca iau hrana si apa. Dar televizoare? masini de spalat?".
Presedintele Crucii Rosii din Filipine, Richard Gordon, i-a calificat pe unii atacatori drept "gangsteri", dupa jefuirea unui convoi al organizatiei sale in apropiere de Tacloban. Pe strazile din regiune, barbati, femei si copii avanseaza in sir indian, intr-un peisaj dezolant, multi avand nasurile si gurile acoperite pentru a nu inspira mirosul pestilential al cadavrelor.
Autoritatile se tem de 10.000 de morti in Leyte si anunta 300 de morti in insula vecina Samar, unde alte 2.000 de persoane au fost date disparute. O echipa de recuperare a cadavrelor a fost activata, dar soldatii par depasiti de situatie.
"Sunt sase camioane in oras, care strang cadavrele. Nu este suficient", a declarat soferul unuia dintre vehicule. "Sunt cadavre peste tot".
Locuitorii intind scrisori jurnalistilor, adresate rudelor care traiesc in restul tarii. Multi sunt raniti si toti povestesc scene de cosmar.
"Valuri imense au venit in continuu, invadand strazile si luandu-ne casele", povesteste pentru AFP Mirasol Saoyi, o tanara in varsta de 27 de ani. "Sotul meu ne-a legat unul de altul dar am fost separati. Am vazut multi oameni tipand si inecandu-se. Inca nu mi-am gasit sotul".