Imagini șocante surprinse în piața de animale exotice din Wuhan. "Nu știm ce boli au"
De la începutul epidemiei de coronavirus, piețele de animale exotice din China, așa zisele wet-market, acolo unde se găsește carne proaspătă, dar și animale vii, au intrat în atenția publică.
Și asta pentru că multe dintre animalele exotice vândute în astfel de piețe au legătură cu epidemia de coronavirus.
Reporterii CNN au pătruns într-o astfel de piață, în Hong Kong, dar au filmat și în Wuhan, epicentrul epidemiei.
Alegeri 2024
07:17
Ghidul alegătorilor români din diaspora. 950 de secţii organizate în străinătate sau prin corespondenţă
07:13
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora: Cum poți vedea cea mai apropiată secție de votare
06:56
Alegeri prezidențiale 2024. A început votul în diaspora. Țara în care a fost deschisă prima secție
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
Dacă mergi printre tarabe, îți dai seama de ce se numește piață de carne proaspătă. Vezi pești vii în bazine deschise și vânzători încălțați în cizme de cauciuc. În Hong Kong, mulți locuitori își cumpără carnea din piața de pe strada Graham.
Izbucnirea epidemiei de coronavirus a fost asociată cu o astfel de piață, din orașul chinez Wuhan. Acolo se pot vedea astfel de imagini, care îi pot șoca pe foarte mulți. Animale sălbatice, închise în cuști, pregătite pentru a fi vândute sau ucise pentru carne. Așa arăta piața din Wuhan, în decembrie anul trecut, înainte de a fi închisă.
Experții spun că, atunci când animalele sălbatice sunt ținute aproape unele de altele și în condiții igienice proaste, este un mare risc ca virușii să se răspândească între animale dar și la oameni.
Leo Poon, profesor al Hong Kong University: "Nu știm nimic despre aceste animale, ce boli au. Nu știm ce fel de patogeni sau viruși au în corpul lor."
Pe măsură ce pandemia dispare din China continentală, astfel de piețe sunt gata de redeschidere. Spre indignarea a sute de milioane de oameni care au fost afectați de virus în diverse moduri.
Sute de mii de semnături au fost adunate pe petiții online, pentru închiderea acestor piețe, printre semnatari fiind chiar premierul Australiei, care a criticat în termeni duri Organizația Mondială a Sănătății pentru susținerea redeschiderii piețelor de animale exotice din China.
Organizația Mondială a Sănătății a replicat cu un comunicat în care spune că toate piețele de animale exotice din China și din alte părți trebuie să asigure standarde de vârf de igienă, curățenie și siguranță odată ce sunt în poziția de a își relua gradual activitățile normale. În prezent, în astfel de peieșe din Asia nu se mai vând animale exotice.
David Olson, WWF: "Mesajul ar fi acela că trebuie să punem capăt unui astfel de comerț. Vânzarea animalelor exotice pentru consum sau pentru alte scopuri. Astfel de practici au creat condițiile în care boala se transmite de la speciile sălbatice la oameni."