Le Monde: "Familia presedintelui Ben Ali ar fi fugit cu 1,5 tone de aur"
UPDATE: Publicatia franceza Le Monde scrie ca administratia palatului Elysee suspecteaza familia ex-presedintelui Zine El Abidine Ben Ali ca ar fi fugit din Tunisia cu 1,5 tone de aur.
Potrivit serviciilor secrete franceze, citate de Le Monde, Leila Trabelsi, sotia presedintelui, "ar fi mers la Banca Centrala din Tunisia in cautarea unor lingouri de aur" si ar fi fost refuzata de guvernator.
Ulterior insa, acesta ar fi cedat sub presiunea lui Zine El Abidine Ben Ali.
"Se pare ca sotia lui Ben Ali a plecat cu aur. 1,5 tone de aur, care valoreaza 45 de milioane de euro", a declarat un oficial politic francez, citat de Le Monde.
Pe de alta parte, Banca Centrala din Tunisia a dezmintit categoric aceste informatii.
Cea de-a doua sotie a acestuia, Leila Trabelsi, si familia acesteia din urma au acaparat bogatiile tarii folosind aparatul de stat, aliante, cruptie si amenintari, afirma mai multi experti si analisti, citati de Mediafax.
De trei zile, membrii clanului sunt cautati in Tunisia, arestati sau ucisi, iar somptuoasele lor vile sunt jefuite.
Cativa cetateni straini prinsi in valtoarea evenimentelor au fost arestati si batuti, fiind suspectati ca sunt teroristi straini.
Cei doi barbati maltratati din imaginile filmate de un martor sunt cetateni suedezi. Poate ca ar fi fost lasati in pace, daca nu ar fi avut la ei arme. Erau pusti de vanatoare, dar agresorii, desi poarta uniforme, nu par sa-si fi dat seama de asta.
Cei doi fac parte dintr-un grup mai mare de cetateni suedezi veniti la vanatoare si luati prin surprindere de schimbarea de regim din Tunisia. Cel putin 9 dintre ei au fost arestati si batuti. Unii sunt in continuare detinuti.
Ca sa nu fim pusi in asemenea situatii, Ministerul roman de Externe ne recomanda sa evitam calatoriile in Tunisia. Cei care se afla in aceasta tara sunt sfatuiti sa contacteze ambasada, sa evite locurile aglomerate si deplasarile dupa ora 18.00 sau in grupuri mai mari de trei persoane.
Pentru moment, situatia ramane tensionata in Tunisia.
Schimburi de focuri intense au avut loc aseara in apropierea palatului prezidential si la sediul principalului partid de opozitie. De vina ar fi sustinatorii fostului dictator, care nu vor sa-si piarda privilegiile.Politia a arestat zeci de persoane, inclusiv pe seful pazei fostului presedinte, in incercarea de a restabili ordinea. Astazi ar trebui anuntata si componenta noului guvern, de uniune nationala.
Cronologia evenimentelor din Tunisia
Zine al Abidine ben Ali a fost al doilea presedinte al Tunisiei, de la castigarea independentei fata de Franta. A stat la putere 23 de ani, timp in care nu a existat niciun fel de opozitie reala.
In urma cu aproximativ o luna, populatia satula de saracie si somaj s-a revoltat, iar scutierii au intervenit violent. Actiunea s-a soldat cu zeci de victime.
Joi - 13.01.2011
Presedintele Federatiei Internationale a Ligilor pentru Drepturile Omului, Souhayr Belhassen, a declarat la Paris ca in Tunisia este "un masacru care continua", afirmand ca se afla in posesia unei liste cu numele a 66 de persoane care au fost ucise de la inceputul tulburarilor, la jumatatea lui decembrie.
Guvernul presedintelui Ben Ali a incercat, miercuri, sa linisteasca situatia, prin destituirea ministrului Afacerilor Interne si anuntarea eliberarii tuturor persoanelor arestate, cu "exceptia celor care sunt implicate in acte de vandalism".
Vineri - 14.01.2011
Mii de tunisieni au demonstrat vineri in centrul capitalei pentru a cere plecarea imediata a presedintelui Bem Ali care, de 23 de ani, conduce tara cu o mana de fier.
Scutierii i-au dispersat cu forta. Presedintele a precizat ca nu se va da la o parte pana in 2014.
Vizat de o miscare de contestare fara precedent, Zine El Abidine a decis sa demita Guvernul si sa convoace alegeri legislative anticipate, in termen de sase luni. Aceasta masura nu linisteste insa populatia, iar violentele continua la Tunis, determinand decretarea starii de urgenta in tara.
Ambasadorul Tunisiei la UNESCO, Mezri Haddad, i-a prezentat demisia sa presedintelui Ben Ali, declarand ca nu mai suporta decesele rezultate in urma violentelor din tara sa.
Ziua se termina fulminant, cu fuga dictatorului, impreuna cu familia, in Arabia Saudita. Anterior, au existat mai multe informatii care precizau ca avionul prezidential a aterizat in Malta, iar ulterior in Italia.
Vineri dupa-amiaza, armata a preluat controlul asupra aeroportului international Tunis-Cartagina, iar spatiul aerian a fost inchis, a precizat o sursa aeroportuara.
Sambata - 15.01.2011
Atmosfera este in continuare tensionata, mai ales dupa ce, in cursul noptii, fortele de ordine au efectuat mai multe arestari in randul populatiei.
De asemenea, in tara au loc foarte multe jafuri, magazinele sunt sparte, iar locuintele oamenilor sunt atacate de oameni inarmati.
Conform autoritatilor guvernamentale, citate de AP, cel putin 23 de persoane au fost ucise in evenimentele care au loc de cateva zile in Tunisia, insa opozitia politica sustine ca numarul celor omorati este de trei ori mai mare.
Cu toate acestea, multi tunisieni au sarbatorit in strada fuga presedintelui.
Duminica - 16.01.2011
Tunisul si imprejurimile sale au fost survolate, in noaptea de sambata spre duminica, de elicoptere ale armatei cu toate proiectoarele aprinse. Masura a fost luata din cauza alertelor privind deplasarea unor vehicule suspecte, circuland cu viteza, ai caror ocupanti trageau in directia caselor, relateaza AFP.
In schimb, dimineata, in capitala si periferia acesteia era linistite.
Dispozitivul de securitate care bloca bulevardul Bourguiba, in centru, a fost putin diminuat, dupa ridicarea barierelor inaltate cu o zi inainte pe strazile laterale, dar si printr-o prezenta mai discreta a politiei.
Pentru toate agentiile de turism principala problema este gasirea de avioane suplimentare pentru repatrierea turistilor.
Duminica dimineata este anuntat decesul fotografului francez Lucas Mebrouk Dolega, in varsta de 32 de ani, trimis al agentiei de fotografii de presa EPA la manifestatiile de la Tunis.
Conform informatiilor transmise de AFP, el a fost ranit vineri de o grenada lacrimogena si a decedat duminica dimineata.
Cu toate acestea, anuntul decesului este infirmat in aceeasi zi, de consulatul francez din capitala tunisiana. "Starea sa este critica dar stabila", a declarat consulatul duminica, in cadrul unui apel telefonic adresat AFP.