Imaginea mortii. Sute de cadavre pe plaje, trenuri devenite sicrie metalice

Ultima actualizare: 15-05-2012 04:21

Un bilant al dezastrului care a lovit in urma cu doua zile Japonia este greu, daca nu imposibil de facut. Pe masura ce echipele de interventie ajung la localitatile lovite de tsunami, gasesc un peisaj sinistru.

Sunt sute de cadavre aruncate pe plaje, cartiere intregi sterse de pe fata pamantului si din loc in loc incendii imposibil de stapanit.

Autoritatile prezinta deocamdata cifre doar la nivel local, dar un lucru este cert: mortii se numara cu miile si disparutii cu zecile de mii.

In Sendai, oras care a fost zguduit de cutremur si apoi maturat de tsunami-ul devastator, distrugerile lasate in urma de furia naturii sunt colosale. Case, masini, avioane si barci, toate au fost purtate ca niste jucarii de valurile inalte de 10 metri.

Cei care au supravietuit nu vor uita prea curand clipele de groaza prin care au trecut.

"Am incercat cu disperare sa ma agat de un raft aflat mai sus, insa pamantul s-a zguduit atat de tare incat nu m-am putut tine."

In cateva momente, apa a acoperit cladiri intregi. Din acest oras a ramas in picioare doar spitalul, in rest totul a fost sters de pe fata pamantului. Harta inregistrata dupa trecerea valurilor seismice ofera un peisaj dezolant: nimic n-a ramas in picioare. Astfel de secvente s-au repetat in zeci de sate si orase...

In unele locuri, potopul a fost inlocuit de zeci de incendii care continua sa arda intens.

Dupa retragerea apelor au aparut trenurile inghitite de tsunami. Vagoane rasturnate si aruncate departe de sine, probabil sicrie metalice pentru zeci de calatori surprinsi de puhoaie.

Peste 200 de cadavre au fost descoperite si pe plaja orasului Higa-shimatsu-shima din prefectura Miyagi.

Aproape 1200 de oameni sunt inca dati disparuti si in prefectura Fukushima.

Guvernul a mobilizat 100.000 de soldati si membri ai echipajelor de salvare, insa cele mai multe zone afectate sunt complet izolate, iar la sinistrati se poate ajunge doar pe calea aerului.

Situatia este cu atat mai critica cu cat un milion de persoane nu au apa potabila, iar riscul unei catastrofe umanitare este foarte ridicat. In Tokio, dar si in multe alte orase, rafturile magazinelor sunt goale, dupa ce oamenii s-au ingramadit sa-si faca provizii. Peste 4 milioane de locuinte sunt si acum fara curent electric.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO