Imagine-simbol a 9/11. Decizia imposibila de a-ti alege moartea. Te arunci in gol sau arzi de viu?

Richard Drew

"Sunt foarte surprins sa vad cat de repede este ridicata acesta cladire. Sper ca nu este inca o tinta", spune fotograful Richard Drew in timp ce contempleza cladirea 1 World Trade Center, care va inlocui Turnurile Gemene.

In data de 11 septembrie 2001, in momentul atacurilor teroriste care au schimbat pentru totdeauna fata Americii, Richard Drew, un veteran al agentiei Associated Press, se afla in Manhattan, la intersectia strazilor Vesey cu West. A fost clipa in care Drew a facut o fotografie care a devenit una dintre cele mai emblematice imagini a celei mai mari catastrofe din istoria SUA.

"Nu imi place sa vin aici", s-a confesat fotograful.

Cu toate acestea a acceptat sa mearga din nou in locul de unde a documentat prin lentila unui Nikon DCS620 moartea a zeci de oameni. Era 9.15 dimineata cand a iesit de la metrou pe strada Chambers si a vazut cele doua cladiri de 110 etaje in flacari. A inceput sa fotografieze, concentradu-se pe etajele din varf. Nu a trecut mult timp pana sa observe ca o parte dintre oamenii blocati in interiorul turnurilor - nu mai putin de 200, cum au estimat mai tarziu autoritatile - au decis ca este mai bine sa se arunce in gol de la zeci sau chiar sute de metri, decat sa moara arsi de vii.

Citește și
New York
Cinci MITURI care au aparut dupa atentatele din 11 septembrie 2001
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

In video de mai jos poti vedea poza "The Falling Man"

"Am inceput pur si simplu sa fotografiez oameni in timp ce cadeau in gol", isi aminteste Drew.

Unul dintre acestia a ajuns sa fie cunoscut drept "The Falling Man" (n.r. "Barbatul care cade in gol"). Chiar daca identitatea lui nu a fost determinata oficial, sunt unele voci care sustin ca ar fi vorba despre Jonathan Briley, un barbat de 43 de ani care lucra ca inginer de sunet intr-un restaurant aflat la ultimul etaj al Turnului din Nord. Barbatul s-a aruncat in gol la ora 09:41, iar Drew a facut 12 poze cu acesta in timp ce cadea. Intr-una dintre ele barbatul arata de-a dreptul gratios, daca putem sa folosim acest cuvant intr-un asemenea context - mainile sunt pe langa corp, iar piciorul strang este indoit.

"Chiar daca nu si-a ales soarta, pare ca, in ultimele momente de viata, si-a imbratisat-o", scria in 2003 jurnalistul Esquire Tom Junod. Tot el a dat si numele pozei - "The Falling Man" - care a castigat un premiu World Press Photo in 2001 si este subiectul unui documentar realizat in 2006.

Aici poti vedea mai multe poze facute de Richard Drew in ziua atentatelor teroriste de la World Trade Center

Ziarele din toata lumea au publicat fotografia in editiile din 12 septembrie. Insa au existat unele voci care au spus ca impactul fotografiei este prea mic ca sa merite atentia publicului.

Richard Drew declara ca nu participa la ceremoniile organizate in memoria victimelor la Ground Zero si nici nu are de gand sa fie prezent la ce de-a 10 comemorare a atentatelor teroriste de la 11 septembrie.

"Nu trebuie sa vin aici (n.r. la Gound Zero) ca sa comemorez ce mi s-a intamplat. Sunt martor la istorie in fiecare zi. Orice fac, fie ca il fotografiez pe DSK (n.r. Dominique Strauss-Kahn) in instanta, sau Word Trade Center, sau un antrenament de baseball primavara, este o parte din istorie, oricat de mica sau de mare", a declarat Drew.

Prin intermediul unor alerte pe care le primeste pe conturile de Yahoo si Google, urmareste de cate ori pe zi este mentionat "The Falling Man" pe internet. Doreste sa afle cum interpreteaza lumea fotografia, insa putine alerte au legatura cu subiectul.

Cu toate acestea "The Falling Man" apare acolo unde autorul ei se asteapta cel mai putin. Vecina lui, Helen Schulman, care locuieste cu cinci etaje deasupra apartamentului lui Drew, a scris un roman inspirat de fotografie, fara sa stie ca vecinul ei a facut "poza care m-a batuit si inspirat ani de zile, cat timp am scris" romanul. Drew si Schulman au ajuns sa cunoasca adevarul despre fiecare dintre ei dupa ce autoarea a finalizat o prima versiune a cartii "A Day at the Beach" (n.r. "O zi la Plaja"), despre o familie care a plecat din Manhattan in Hamptons, chiar in ziua de 11 septembrie. Romanul a fost publicat in 2007.

"Va fi mereu o parte din mine", mai mult probabil decat orice alta fotografie facuta de el, a marturisit Drew.

Dar l-a schimbat aceasta fotografie?

"Chiar daca decid sa ma gandesc zilnic la ea sau nu, imi este prezenta in minte (...) Nu sunt un pompier erou, nu am murit acolo, nu am pe cineva iubit care a murit acolo. Dar este ceva ce nu o sa uit niciodata", a marturisit fotograful Associated Press.

"Chiar daca oamenii nu vor sa vada fotografia mea, acel barbat s-a aruncat din cladire. Pentru mine, va ramane intotdeauna soldatul necunoscut", a incheiat Richard Drew.

Poza care ilustreaza articolul nu este cea facuta de Richard Drew. Imaginea originala poate fi vazuta in video atasat articolului

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
"America e atacata". Ce reactia a avut fostul presedinte Bush cand a aflat despre atentate. VIDEO

Peste cateva zile se vor implini 10 ani de la atentatele din 11 septembrie, cand in mai putin de 2 ore, Turnurile Gemene din New York au fost transformate intr-un munte de resturi incandescente.

Cinci MITURI care au aparut dupa atentatele din 11 septembrie 2001
Cinci MITURI care au aparut dupa atentatele din 11 septembrie 2001

Ziarul Washington Post a publicat o analiza a celor mai importante zvonuri care au aparut in lume, dupa producerea atentatelor de la 11 septembrie 2001.

BBC: 5 mari intrebari legate de 9/11 si raspunsurile oficiale care nu distrug teoria conspiratiei
BBC: 5 mari intrebari legate de 9/11 si raspunsurile oficiale care nu distrug teoria conspiratiei

Au trecut aproape 10 ani de la atacurile din 11 septembrie, dar conspiratiile nu au disparut in tot acest timp. Cinci dintre cele mai populare teorii legate de atacul terorist raman nerezolvate si astazi.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.