Iarnă cumplită din SUA. În Texas s-a instituit stare de urgență: ”N-am mai văzut așa ceva”

16-02-2021 13:56


Gerul, vântul puternic şi rece, gheaţa şi zăpada au pus stăpânire și pe regiuni vaste din sudul Americii, care rar au parte de asemenea ierni aspre.

 

Preşedintele Joe Biden a aprobat instituirea stării de urgenţă în Texas unde consumul foarte mare de energie electrică a dus la pene de curent generalizate.

Avertizările meteo pentru viscol, ninsoare puternică, gheaţă şi ger vin în serie pentru Kentucky, Mississippi, Alabama, Oregon Texas şi Oklahoma, unde trăiesc 150 de milioane de americani.

O furtună de zăpadă se mută mai spre est, dar o alta vine la rând.

Jim Gray/ Kentucky Transportation Secretary: "Ne confruntăm deja cu a treia furtună de zăpadă în şapte zile".

Laura Kelly, guvernator Kansas: "Este critic modul în care vom răspunde în următoarele 48, până la 72 de ore".

Texasul troienit şi îngheţat are probleme serioase cu penele de curent, care au afectat în cursul ultimelor două zile câteva milioane de oameni.

Sylvester Turner, primar Houston: "Cererea de curent electric este uriaşă, oferta - foarte limitată. Sunt pene de curent sistemice în tot statul".

Tot aici, magazinele alimentare s-au închis. La fel, traficul aerian. În schimb, pe șoselele acoperite cu zăpadă şi gheaţă, accidentele s-au ținut lanț. Numai în Houston, duminică, au fost raportate 120.

 

Mii de doze de vaccin, în pericol după o pană de curent

 

Un alt carambol cauzat de viscol, pe o autostradă din apropiere de Oklahoma City, a lăsat în urmă câteva camioane în flăcări.

Pana masivă de curent de la Houston a afectat şi un centru unde erau ţinute 8.000 de doze de vaccin Moderna. Autorităţile sanitare s-au dat peste cap să aducă oameni la vaccinare înainte ca serul anti-Covid să devină inutilizabil.

În acelaşi timp, însă, autorităţile le cereau imperios localnicilor să stea acasă.

"E o nebunie. Trăiesc aici de vreo 30 de ani, dar n-am mai văzut aşa ceva în Houston".

Potrivit prognozelor, până în această noapt, s-ar putea să fie depăşite 240 de recorduri locale de temperatură scăzută, în diferite state federale.

La Oklahoma City, de cinci zile la rând, mercurul din termometre nu a urcat mai sus de minus 7 grade Celsius.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO