Marea provocare a lui Hollande: sa ajunga la un acord cu sustinatoarea lui Sarkozy, Angela Merkel
Analistii politici straini vorbesc despre nasterea unei noi aliante la nivel european dupa cel de-al doilea tur de scrutin din Franta.
Desi il sustine pe Nicolas Sarkozy in continuare, cancelarul german Angela Merkel a inteles ca s-ar putea sa aiba un nou partner de dialog in persoana lui Francois Hollande, candidatul favorit in alegerile prezidentiale de duminica, din Franta.
Tratatul european privind disciplina bugetara este punctul sensibil dintre cele doua parti, in conditiile in care Hollande are o parere nitel diferita de cea a cancelarului german Angela Merkel.
Incurajat de succesul obtinut in primul tur de scrutin, Francois Hollande a declarat ca "Germania nu trebuie sa decida pentru restul Europei. Franta nu este o tara oarecare, noi am putea schimba situatia".
Potrivit ziarului Süddeutsche Zeitung, care citeaza documente intocmite de diplomati germani, Hollande ar fi pregatit pentru o "solutie pragmatica" cu privire la tratatul bugetar. Echipa sa lucreaza la elemnete concrete in vederea unei completari a tratatului, care urmeaza sa fie discutate informal cu Berlinul. Hollande ar veni in intampinarea cancelarului Angela Merkel.
Oficialul german, la randul sau, a punctat ca Hollande nu va putea renunta la pactul fiscal si ca acest "aspect nu poate fi negociat".
"Totusi autoritatile germane vor avea abilitatea sa isi adapteze pozitia la noua organizare politica din Franta", este de parere analistul Etienne Francois.
Socialistul francez Francois Hollande va incerca sa puna rapid bazele unui consens franco-german pentru promovarea cresterii economice, a declarat vineri seful sau de campanie, Pierre Moscovici. Hollande a declarat deja ca, daca va fi ales, prima sa vizita in strainatate va fi la Berlin, pentru o intalnire cu cancelarul Angela Merkel prin care sa atenueze diferentele ideologice cu oficialul german. Acest fapt dovedeste, in opinia specialistilor, ca Hollande nu subestimeaza puterea aliantei franco-germane. In plus, analistii politici spun ca Hollande este mai apropiat ca temperament de stilul cancelarului german Merkel decat a fost Sarkozy vreodata.
"Este pragmatic, pregatit sa faca un compromis, accepta ideea de disciplina bugetara", este de parere Claire Demesmay, expert francez.
Analistii mai spun ca nu ar trebui sa ne asteptam decat la modificari minore privind pactul fiscal.
"Cred ca exista posibilitarea unui nou compromis european, prin intermediul unei intelegeri franco-germane", a spus Moscovici, seful de campanie al lui Hollande, adaugand ca vizita la Berlin va fi o ocazie pentru discutarea rapida a planurilor pentru Europa ale celor doi lideri.
Hollande a cerut in timpul campaniei renegocierea tratatului european privind disciplina bugetara. Ulterior el si-a nuantat discursul, afirmand ca nu va impune rediscutarea integrala a pactului, ci va cere completarea acestuia cu masuri de sustinere a cresterii economice. Moscovici a subliniat ca Hollande nu are nicio intentie sa provoace o noua criza europeana pe tema politicii economice.
Planul de crestere economica al liderului socialist include patru elemente, respectiv emisiuni de obligatiuni pentru finantarea proiectelor din infrastructura, un rol mai important al Bancii Europene pentru Investitii, introducerea unei taxe pe serviciile financiare si utilizarea mai eficienta a fondurilor structurale. Merkel nu se opune, in principiu, niciuneia din ideile lui Hollande, dar este sceptica in legatura cu obligatiunile. Liderul german este insa impotriva masurilor de stimulare care necesita fonduri guvernamentale.
Tot mai multe guverne din zona euro cer renuntarea la strategiile bazate numai pe austeritate, iar tabara lui Hollande a primit sprijin de la presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi care a cerut recent liderilor europeni un pact de crestere, care sa completeze pactul fiscal. Consilierii lui Hollande au pregatit deja un memorandum care dezvolta planul de crestere, urmand ca programul sa fie distribuit tarilor membre la summitul Consiliului European din 28-29 iunie.
O reuniune informala ar putea avea loc la Bruxelles la sfarsitul acestei luni sau la inceputul lui iunie, a precizat Moscovici. Draghi a cerut guvernelor sa stimuleze cresterea economica prin masuri structurale, opinie sustinuta si de Merkel, care crede ca pietele muncii trebuie reformate pentru facilitarea angajarii tinerilor si imbunatatirea pregatirii profesionale. Intrebat daca Hollande se va apropia mai mult de pozitia lui Draghi si a lui Merkel privind reformele structurale, in schimbul unor concesii pro-crestere in tratatul UE, Moscovici a confirmat ca vor avea loc negocieri.
Sursa: Mediafax, CNN
Etichete: alegeri, angela merkel, françois hollande, Nicolas Sarkozy,
Dată publicare:
04-05-2012 18:26