Marea provocare a lui Hollande: sa ajunga la un acord cu sustinatoarea lui Sarkozy, Angela Merkel

Francois Hollande

Analistii politici straini vorbesc despre nasterea unei noi aliante la nivel european dupa cel de-al doilea tur de scrutin din Franta.

Desi il sustine pe Nicolas Sarkozy in continuare, cancelarul german Angela Merkel a inteles ca s-ar putea sa aiba un nou partner de dialog in persoana lui Francois Hollande, candidatul favorit in alegerile prezidentiale de duminica, din Franta.

Tratatul european privind disciplina bugetara este punctul sensibil dintre cele doua parti, in conditiile in care Hollande are o parere nitel diferita de cea a cancelarului german Angela Merkel.

Incurajat de succesul obtinut in primul tur de scrutin, Francois Hollande a declarat ca "Germania nu trebuie sa decida pentru restul Europei. Franta nu este o tara oarecare, noi am putea schimba situatia".

Potrivit ziarului Süddeutsche Zeitung, care citeaza documente intocmite de diplomati germani, Hollande ar fi pregatit pentru o "solutie pragmatica" cu privire la tratatul bugetar. Echipa sa lucreaza la elemnete concrete in vederea unei completari a tratatului, care urmeaza sa fie discutate informal cu Berlinul. Hollande ar veni in intampinarea cancelarului Angela Merkel.

Citește și
Nicolas Sarkozy, Francois Hollande
Schengen, somaj si problemele imigrantilor in meciul Hollande-Sarkozy. Bataie cu vorbe, pe voturi
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Oficialul german, la randul sau, a punctat ca Hollande nu va putea renunta la pactul fiscal si ca acest "aspect nu poate fi negociat".

"Totusi autoritatile germane vor avea abilitatea sa isi adapteze pozitia la noua organizare politica din Franta", este de parere analistul Etienne Francois.

Socialistul francez Francois Hollande va incerca sa puna rapid bazele unui consens franco-german pentru promovarea cresterii economice, a declarat vineri seful sau de campanie, Pierre Moscovici. Hollande a declarat deja ca, daca va fi ales, prima sa vizita in strainatate va fi la Berlin, pentru o intalnire cu cancelarul Angela Merkel prin care sa atenueze diferentele ideologice cu oficialul german. Acest fapt dovedeste, in opinia specialistilor, ca Hollande nu subestimeaza puterea aliantei franco-germane. In plus, analistii politici spun ca Hollande este mai apropiat ca temperament de stilul cancelarului german Merkel decat a fost Sarkozy vreodata.

"Este pragmatic, pregatit sa faca un compromis, accepta ideea de disciplina bugetara", este de parere Claire Demesmay, expert francez.

Analistii mai spun ca nu ar trebui sa ne asteptam decat la modificari minore privind pactul fiscal.

"Cred ca exista posibilitarea unui nou compromis european, prin intermediul unei intelegeri franco-germane", a spus Moscovici, seful de campanie al lui Hollande, adaugand ca vizita la Berlin va fi o ocazie pentru discutarea rapida a planurilor pentru Europa ale celor doi lideri.

Hollande a cerut in timpul campaniei renegocierea tratatului european privind disciplina bugetara. Ulterior el si-a nuantat discursul, afirmand ca nu va impune rediscutarea integrala a pactului, ci va cere completarea acestuia cu masuri de sustinere a cresterii economice. Moscovici a subliniat ca Hollande nu are nicio intentie sa provoace o noua criza europeana pe tema politicii economice.

Planul de crestere economica al liderului socialist include patru elemente, respectiv emisiuni de obligatiuni pentru finantarea proiectelor din infrastructura, un rol mai important al Bancii Europene pentru Investitii, introducerea unei taxe pe serviciile financiare si utilizarea mai eficienta a fondurilor structurale. Merkel nu se opune, in principiu, niciuneia din ideile lui Hollande, dar este sceptica in legatura cu obligatiunile. Liderul german este insa impotriva masurilor de stimulare care necesita fonduri guvernamentale.

Tot mai multe guverne din zona euro cer renuntarea la strategiile bazate numai pe austeritate, iar tabara lui Hollande a primit sprijin de la presedintele Bancii Centrale Europene, Mario Draghi care a cerut recent liderilor europeni un pact de crestere, care sa completeze pactul fiscal. Consilierii lui Hollande au pregatit deja un memorandum care dezvolta planul de crestere, urmand ca programul sa fie distribuit tarilor membre la summitul Consiliului European din 28-29 iunie.

O reuniune informala ar putea avea loc la Bruxelles la sfarsitul acestei luni sau la inceputul lui iunie, a precizat Moscovici. Draghi a cerut guvernelor sa stimuleze cresterea economica prin masuri structurale, opinie sustinuta si de Merkel, care crede ca pietele muncii trebuie reformate pentru facilitarea angajarii tinerilor si imbunatatirea pregatirii profesionale. Intrebat daca Hollande se va apropia mai mult de pozitia lui Draghi si a lui Merkel privind reformele structurale, in schimbul unor concesii pro-crestere in tratatul UE, Moscovici a confirmat ca vor avea loc negocieri.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Sarkozy:
Sarkozy: "Imi asum consecintele unei infrangeri la prezidentiale.Daca pierd, ma retrag din politica"

Presedintele francez Nicolas Sarkozy a declarat joi seara pentru postul de televiziune Canal+ ca isi va asuma "consecintele" unei infrangeri, in cazul in care socialistul François Hollande va fi ales duminica.

Schengen, somaj si problemele imigrantilor in meciul Hollande-Sarkozy. Bataie cu vorbe, pe voturi
Schengen, somaj si problemele imigrantilor in meciul Hollande-Sarkozy. Bataie cu vorbe, pe voturi

Doi barbati intr-o lupta continua pentru a deveni presedintele celei de-a doua cea mai puternica tara din Uniunea Europeana. Dezbaterea televizata dintre Francois Hollande si Nicolas Sarkozy.

Schimb dur de replici intre Sarkozy si Hollande la ultimul duel direct.
Schimb dur de replici intre Sarkozy si Hollande la ultimul duel direct. "Sunteti un mic calomniator"

Nicolas Sarkozy si Francois Hollande s-au infruntat, miercuri seara, in singura dezbatere din campania pentru turul doi. 20 de milioane de francezi vor urmari confruntarea, transmisa in direct de 10 posturi de televiziune.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.