Haos in Japonia. Autobuze proiectate pe cladiri si case pe scoli
Haosul domneste in toata Japonia, unde o noua replica de magnitudine 5,8, resimtita puternic si la Tokio, a semanat panica printre oameni.
Si bilantul victimelor creste dramatic. In ultimele ore echipele de interventie au gasit 2.000 de trupuri fara viata intr-un orasel nimicit din prefectura Myagi.
Autoritatile au confirmat ca exista pana acum 5.000 de morti si disparuti. Ca sa limiteze macar impactul economic al catastrofei Banca Japoniei a injectat, luni, pe piata nipona aproape 183 de miliarde de dolari pentru a o stabiliza.
LIVE. Doua explozii la Fukushima. Oamenii nu au voie sa iasa din casa
Intr-un oras din prefectura Myagi, peretele de apa, inalt de 10 metri si lung de kilometri, a nimicit totul in cale.
"Impactul este imens. Tot orasul a pornit la vale".
"Pe acoperisul unei cladiri de trei etaje a aterizat un autobuz. Iar pe o scoala primara a fost propulsata o casa". Asa suna marturisile oamenilor care au vazut dezastrul cauzat de cutremur.
Cat vezi cu ochii sunt numai resturi.
"Suntem la Minami Sanriku, Japonia, la aproape 5 kilometri de Oceanul Pacific. Niciodata, in cariera mea de jurnalist specializat in dezastre naturale, n-am vazut un oras atat de distrus. Acesta nu este rezultatul cutremurului, ci al valului seismic", declara Gary Tuchman, corespoondent CNN
Militarii scotocesc sub toate masinile rasturnate si in fiecare morman de resturi. Din cand in cand replici puternice ameninta sa aduca noi valuri ucigase.
La Natori, in aceeasi regiune, echipele de salvare au mai mult noroc. O femeie a fost gasita in viata, dupa ce s-a tinut ore intregi de trunchiul unui copac. Iar un barbat, luat pe sus de ape, cu tot cu casa, a avut norocul sa fie purtat de val langa un azil de batrani.
Cu cat te apropii de coasta, peisajul pare desprins parca dintr-un film de groaza. Apa a inaintat si cu 9 kilometri in interiorul tarmului, maturand totul in cale.
Catastrofa din Japonia in 120 de secunde. Imaginile infernului
Peste cinci milioane si jumatate de case din nord-estul Japoniei nu au nici apa, nici electricitate. Apa este distribuita din cisterne, iar cozile la magazinele alimentare se intind pe sute de metri. Benzina a fost rationalizata si nu se pot cumpara mai mult de zece litri.
In prima sedinta de dupa cataclism, indicele principal al bursei japoneze, Nikkei, a cazut cu peste 6%.
Actiunile producatorilor auto Nissan Toyota si Honda s-au prabusit si ele cu peste 10%. Aceste companii si-au suspendat productia in toate uzinele din Japonia pe o perioada nedeterminata din cauza dificultatilor de aprovizionare.