Orase fara viata. Peste 5000 de cadavre descoperite astazi in Japonia

×
Codul embed a fost copiat

Peste 2.000 de corpuri au fost gasite in doua districte de pe coasta prefecturii Miyagi, in nord-estul Japoniei. Alte 1.000 de trupuri, gasite in peninsula Ojika si inca 1.000 in Minamisanriku. Dezastrul inca pluteste in aer.

VEZI ACUM LIVE! Doua explozii la Fukushima. 'Miezul reactorului 3 este intact'

Japonia trece prin cea mai grea perioada din istoria ei recenta. Dezastrul lasat in urma de tsunami catastrofal si de cutremurul cu magnitudine 9 este la tot pasul. Toata coasta de nord-est a fost parca stearsa de pe harta.

In loc de orase zac acum gramezi de moloz, lemne si fiare contorsionate, resturi de masini si vapoare la un loc.

In locul caselor oamenilor nu mai e nimic. In curand mirosul mortii va cuprinde intreaga zona, pentru ca oriunde te uiti, pe plajele din apropierea fostelor aglomerari urbane gasesti acum cadavre. Peisajul este sinistru.

Citește și
refugiati Fukushima
Tragedia din Japonia, pas cu pas. Citeste cronologia evenimentelor
Ce a pățit jurnalista care a filmat ultimele imagini cu Aleksei Navalnîi în viață

Urmeaza o criza umanitara

Un japonez din Tokyo, Emiko Ohtaki, scrie pe blogul BBC: "De aproape 3 zile de cand a avut loc cutremurul, inca simtim replicile. Ziarele si televiziunile de aici spun ca probabilitatea unui nou cutremur (cu magnitudine de 7) este de peste 70% in urmatoarele zile, asa ca fiecare replica este un nou motiv de teroare.

Cea mai mare problema in Tokyo este faptul ca nu mai avem energie electrica. Se taie curentul din senin si il tin asa ore intregi. Serviciile de transport sunt limitate, chiar si in centrul capitalei. Nu prea mai avem mancare, iar asta este o problema foarte serioasa sau va deveni serioasa in curand.

Oamenii se pregatesc pentru ce este mai rau si incearca sa-si faca provizii, sa-si faca un kit de supravietuire, dar aproape toate rafturile de la alimentara sunt goale. N-am mai vazut niciodata asa ceva".

Purtatorul de cuvant al Crucii Rosii din Tokyo, Francis Markus, descrie pentru BBC greutatile cu care se confrunta salvatorii: "Zonele inundate sunt sunt foarte greu de strabatut. Exista zone izolate, iar pentru noi dificultatile logistice sunt cele care ne trag inapoi.

Va trebui sa punem la punct sisteme de distributie a hranei si a apei in urmatoarele cateva zile si, evident, va trebui sa lucram din greu.

Vom fi in fata unei provocari: va trebui sa asiguram asistenta pentru un numar foarte mare de oameni aflati in disperare. Este o zona destul de vasta de-a lungul coastei de nord-est a Japoniei in care nu am putut intra deloc fiindca pana de curand a fost alerta de tsunami. 

Per total ne confruntam cu un dezastru umanitar a carui marime nu o stim inca."

Imaginea dezastrului

2.000 de cadavre au fost descoperite luni in doua zone de coasta ale prefecturii Miyagi, relateaza agentia Kyodo, in pagina electronica.

Aceasta descoperire va creste semnificativ bilantul victimelor, in conditiile in care politia a confirmat pana in prezent 1.647 de morti si 1.720 de disparuti in zonele afectate din nord-estul si estul Japoniei.

Alte 1.000 de trupuri au fost gasite pe tarmul peninsulei Ojika din Miyagi, iar 1.000 au fost descoperite in orasul Minamisanriku, unde Guvernul nu a putut stabili contactul cu aproximativ 10.000 de persoane, adica peste jumatate din totalul populatiei orasului.

Bilantul oficial al mortilor exclude un numar de 200-300 de cadavre in Sendai, capitala prefecturii, a caror recuperare este ingreunata de devastarea produsa de cutremur si tsunami.

Moartea unui sud-coreean in cutremur a confirmata duminica de Ministerul de Externe al acestei tari. China nu a putut contacta aproximativ 100 de cetateni ai sai in orasul Ishinomaki din Miyagi, confirmand in acelasi timp ca 6.957 de chinezi se afla in siguranta in Japonia, potrivit agentiei Xinhua.

In prezent nu se stie unde se afla aproximativ 2.500 de turisti care vizitau zonele afectate de cutremur, a anuntat Agentia japoneza de turism.

Operatiune de salvare fara precedent

590.000 de persoane au fost evacuate in Japonia pana duminica, a anuntat Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare (OCHA), citat de AFP.

"Circa 380.000 de persoane au fost evacuate din zonele afectate de cutremur si tsunami si au fost adapostite in 2.050 centre de evacuare", precizeaza un comunicat OCHA.

"Autoritatile au evacuat alte 210.000 de persoane din apropierea centralei nucleare Fukushima", adauga OCHA, citand date puse la dispozitie de Agentia Internationala pentru Energie Atomica (AIEA).

ONU a anuntat ca in Japonia au ajuns echipe de interventie din Statele Unite, Elvetia, Australia sau Mexic, insa operatiunile de salvare se desfasoara cu dificultate din cauza replicilor seismice, a alertelor de tsunami si a incendiilor.

A trimis o echipa de salvatori chiar si Rusia, care nu a avut relatii prea calde cu Japonia in ultima perioada.

Impresionant este insa faptul ca Noua Zeelanda a trimis o echipa de 30 de salvatori in Japonia, in conditiile in care si ei fusesera loviti acum o luna de zile de un cutremur devastator - cel de la Christchurch.

Impactul initial al unui tsunami este dramatic, dar efectele unei astfel de inundatii pe termen lung pot fi la fel de distrugatoare pentru supravietuitori.

Lipsa apei potabile

Prima problema reala pe care o au sinistratii este nevoia de apa. O cantitate imensa de apa sarata a inundat orice sursa de apa potabila si astfel orice sistem de alimentare publica este oprit in acest moment. Pesticidele si chimicalele imprastiate pe campuri au intrat acum in panza freatica si apa este contaminata, iar alimentarea cu apa imbuteliata este aproape imposibila in locurile izolate unde drumurile sunt distruse.

Boli si molime

Adunarea oamenilor in adaposturi le usureaza greutatile pe moment. Dar in final, orice grup mare de persoane inseamna tot atatea posibilitati de raspandire rapida a bolilor. Este esentia ca toata lumea sa poata fi vaccinata si sa aiba sapun, dar in astfel de cazuri mentinerea igienei este foarte greu de realizat.

Timpul de refacere

Asezarile provizorii, taberele de refugiati vor sta in picioare mult timp de acum in colo. Atat vreme cat va dura ca sa se reconstruiasca scolile, spitalele, locuintele.

Articol recomandat de sport.ro
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Nici Charleston, nici Stuttgart: unde ar putea juca Simona Halep al doilea turneu la revenirea în tenis
Citește și...
Secretul rezistentei cladirilor japoneze la cutremure. Vezi cum sunt facute
Secretul rezistentei cladirilor japoneze la cutremure. Vezi cum sunt facute

Supravietuitorii cutremurului din 4 martie 1977 s-au intrebat, cu certitudine, dupa ce au vazut imaginile din Japonia, cum de un cutremur cu o magnitudine mult mai mare a facut ca zgarie norii sa oscileze atat de usor.

Tragedia din Japonia, pas cu pas. Citeste cronologia evenimentelor
Tragedia din Japonia, pas cu pas. Citeste cronologia evenimentelor

Bazinul de stocare al reactorului 4 al centralei nucleare Fukushima nu mai contine apa, ceea ce are ca efect niveluri "extrem de ridicate" ale radiatiilor, a declarat miercuri presedintele Autoritatii americane pentru reglementare nucleara (NRC).

Japonia dupa tsunami:
Japonia dupa tsunami: "Oras cu 10.000 de locuitori, niciun semn de viata"

UPDATE: "Dintr-un oras portuar cu 10.000 de locuitori nu avem niciun semn de viata", anunta, sumbru, oficialii japonezi. Deocamdata, autoritatile au confirmat aproape 2.000 de morti si disparuti.

Recomandări
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina
Institutul pentru Studiul Războiului: Rusia a obținut câştiguri teritoriale în Ucraina

Experţi ai Institutului pentru Studiul Războiului din SUA (ISW) confirmă că Rusia a obţinut unele câştiguri teritoriale în războiul său împotriva Ucrainei, relatează vineri DPA.

Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO
Primele imagini cu rămășițele dronei căzute în Brăila. Ce este inscripționat pe ele | FOTO

Au apărut primele imagini cu rămășițele dronei militare care s-a prăbușit în Brăila, în Insula Mare.  

A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO
A fost deschis cel mai modern aeroport din România. Va deveni al doilea din țară după Otopeni | FOTO & VIDEO

A fost inaugurat terminalul T4 al Aeroportului Iaşi, vineri, cel mai modern din România.