Hamas a decretat Ziua Furiei pe 13 octombrie și le-a cerut musulmanilor din toată lumea să se ridice împotriva Israelului

×
Codul embed a fost copiat

Sunt clipe de groază de o parte și de a alta a frontierei dintre Israel și Fâșia Gaza.

Civilii palestinieni pleacă din partea de nord, pe jos sau în camionete, după ce armata israeliană, le-a dat un ultimatum, pana la miezul noptii, daca țin la vietile lor.

„Este imposibilă o asemenea mutare în masă, și poate duce, la un dezastru umanitar'', a avertizat ONU.

La rândul lor, militanții Hamas au decretat vineri Ziua Furiei și le-au cerut musulmanilor din toată lumea să se ridice împotriva Israelului. Peste 1.800 de palestinieni, dintre care 500 copii, au murit în bombardamente. Spitalele sunt copleșite.

Atenție, imagini care vă pot afecta emoțional.

Citește și
Roman retinut in Abhazia pentru spionaj in favoarea Ucrainei
MAE îl va asista pe românul reținut în Abhazia. Organizația internațională care s-ar putea implica în eliberarea sa

- Expulzare...

- De ce? Ce se întâmplă? Spune-mi...

- Nimic, cad fluturași din cer... Asta e, plecăm din zonă... Ne-au cerut să plecăm, așa că plecăm...

Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: Așa că, cei care vor să-își salveze viața, vă rugăm să mergeți spre sud. Vom distruge infrastructura Hamas, sediile Hamas, puterea militară Hamas."

La miezul nopții, armata israeliană a dat un ultimatum celor peste 1,1 milioane de palestinieni care se află în nordul Fâșiei Gaza să se mute în partea de sud a enclavei, în următoarele 24 de ore. Ordinul include orașul Gaza și două tabere de refugiați majore.

Locotenent colonel res. Jonathan Conricus, Forțele de Apărare Israel: Acesta este mesajul: "Forțele de apărare israeliene solicită evacuarea tuturor civililor din Gaza City", din casele lor, spre sud, pentru propria siguranțăși protecție. Solicităm să se mute în zona la sud de râul Wadi Asa, râul Gaza.

„Trebuie să vă distanțați de teroriștii Hamas care vă folosesc ca scuturi umane”, au transmis tot militarii israelieni.

Rolando Gomez, purtător de cuvânt adjunct al ONU: Națiunile Unite consideră că este imposibilă ca o astfel de mutare în masă să aibă loc fără consecințe umane devastatoare. ONU face un apel puternic pentru a fi revocate asemenea ordine, ca să se evite transformarea a ceea ce este deja o tragedie, într-o situație de calamitate.

Întrebarea este cum pot fi mutați peste un milion de oameni când cad rachete zi și noapte, iar sosele sunt distruse.

Casa unei copile a fost demolată într-un bombardament, iar familia ei - ucisă. Rănită și îngrozită pe o targă la spital, fetița are nevoie de ajutor.

Marwan Jilani, director general Societatea Semilunii Roșii din Palestina: Avem acest ordin de a evacua peste 1 milion de oameni în sudul Gazei. Dar sunt spitale aici, iar în aceste spitale, sunt oameni bolnavi, la terapie intensivă, sunt răniți, sunt oameni cu dizabilități și pur și simplu nu știu cum se așteaptă israelienii ca acest ordin să fie pus în aplicare când toate drumurile sunt distruse. Suntem șocați, nu știm cum să ne descurcăm și facem apel la întreaga lume să oprească această nebunie.

Gaza, una dintre cele populate bucăți de pământ din lume, devine însă de nelocuit. Deja traiul acolo a ajuns un coșmar.

Clarissa, corespondent CNN: ONU a anunțat noi cifre legate de ce se întâmplăîn Gaza în acest moment. Sunt peste 1.500 de palestinieni morți, printre ei, 500 de copii, 300.000 de persoane au rămas fără adăpost, 50.000 de femei însărcinate nu au acces la îngrijire medicală. Nu mai au niciun fel de combustibil. Prin urmare, existăîngrijorări justificate că lucrurile ar putea scăpa complet de sub control în ceea ce privește situația umanitară, dacă nu cumva au scăpat deja.

Copii: Nu avem apă să bem, nu avem apă să ne spălăm ca să putem apoi să ne rugăm. Ne-au bombardat școlile. Mulți oameni au fost uciși. Nu e corect pentru copiii ca noi. De ce ni se întâmplă asta? Ultimele nopți au fost cele mai groaznice pe care le-am trăit în toată viața mea. Asta nu e viață, e doar existență. Nu ne mai planificăm viitorul. Încercăm doar să supraviețuim."

Hamada El Bayeri, Biroul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA): Nu există niciun loc sigur în Gaza. Nu există niciun centimetru ferit în Gaza, unde oamenii să se simtăîn siguranță.

Armata israeliana afirmă că lovește părți ale imensului labirint secret de tunele folosite de Hamas. Dar bombardamentele tunelurilor subterane inseamna inevitabil si bombardarea zonelor rezidențiale de deasupra.

Palestinienii de rand sunt prinși acum între ultimatumul Israelului - plecați în 24 de ore si Hamas care le cere să ramana si sa ignore ordinele.

Și mai pretinde Hamas in ultimele atacuri israleliene ar fi fost uciși 13 ostatici. Tot Hamas a făcut apel la manifestatii anti israeliene în toată lumea.

Au fost ciocniri cu demonstrantii la Ierusalim, unde fortele de securitate israeliene au fost prezente in numar mare.

Iar în timpul unui protest violent izbucnit în Cisordania, câțiva plaestinieni au fos uciși de forțele de securitate. Și la frontiera dintre Iordania și Cisiordania, zeci de iordanieni au încercat sa forteze intrarea pe teritoriul palestinian.

Uriașe mitinguri pro-palestinene au avut loc în diferite tari din Orientul Mijlociu ca această demonstrație din Irak.

După șeful diplomției americane, secretarul american al Apărării a fost vineri în Israel. Și a anunțat că Pentagonul este gata să furnizeze noi ajutoare militare pentru Israel, dupa ce deja a trimis munitie pentru scutul anti-racheta Ion Dome.

Lloyd Austin, secretar al Apărării al SUA: Acum, nu este momentul pentru neutralitate, pentru false echivalări, sau scuze pentru ceea ce este de neiertat. Nu există niciodată justificare pentru terorism, și este cu atât mai adevărat după acest măcel provocat de Hamas. Iar oricine dorește pace și securitate durabilă în această regiune trebuie să condamne și să izoleze Hamas.

În continuarea turneului în Orientul Mijlociu, secretarul de stat american Antony Blinken a fost vineri în Qatar. Iar un înalt responsabil american care îl însoțește a declara că Israelul ar fi de acord cu crearea unor "zone securizate" pentru palestinieni în interiorul Fâşiei Gaza. Statele Unite sunt de asemenea în negocieri cu Israelul şi cu Egipt pentru deschiderea punctului de trecere de la Rafah pentru străinii care vor să părăsească Fâşia Gaza, a indicat acelaşi responsabil american.

La Tel Aviv au fost vineri și principalii oficiali ai Uniunii Europene, care au fost siliți să se ascundă într-un adăpost împreună cu președintele israelian când au început să sune sirenele, vestind noi salve de rachete Hamas.

Într-un interviu pentru Sky News, lucrurile s-au încins când un fost premier israelian a fost întrebat si despre victimele din rândul civililor din Gaza.

Naftali Bennet, fost premier al Israelului: Vom continua să lovim gruparea Hamas și le spunem teroriștilor: dacă veți folosi orice civil drep scut uman și dacă vreți să ne atacați folosind scuturi umane, atunci e responsabilitatea voastră. Ne luptăm cu naziști. Nu îi atacăm (pe civili). Lumea poate să vină să le aducă orice vrea, dacă vreți să le aduceți electricitate. Eu nu voi da apă sau electricitate inamicilor mei.

Articol recomandat de sport.ro
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Kosovarii nu au uitat de România! Cum au reacționat după tragerea la sorți a preliminariilor Cupei Mondiale
Citește și...
MAE îl va asista pe românul reținut în Abhazia. Organizația internațională care s-ar putea implica în eliberarea sa
MAE îl va asista pe românul reținut în Abhazia. Organizația internațională care s-ar putea implica în eliberarea sa

Ambasada României din Georgia a demarat procedurile de asistență pentru suspectul reținut pe teritoriul autoproclamatei republici Abhazia, sub pretextul că ar fi încercat să spioneze instalații militare.

Liderul european care ar putea fi „puntea” dintre UE și Donald Trump. Avantajul pe care îl are în fața Franței și Germaniei
Liderul european care ar putea fi „puntea” dintre UE și Donald Trump. Avantajul pe care îl are în fața Franței și Germaniei

Stabilitatea guvernului italian condus de Giorgia Meloni face din aceasta liderul european care ar putea să acționeze ca o „punte” între UE și viitoarea administrație Trump, arată o analiză CNN, citată de News.ro.

 

Șapte turiști din Fiji au ajuns în stare critică la spital. Ar fi intoxicați cu alcool
Șapte turiști din Fiji au ajuns în stare critică la spital. Ar fi intoxicați cu alcool

Șapte turiști din Fiji au ajuns la spital în stare critică cu suspiciune de intoxicație cu alcool.  

Recomandări
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern
Surse | Răsturnare de situație în privința candidatului comun. Ruptura produsă deja în noul Guvern

Candidatul comun pentru alegerile prezidențiale de anul viitor este pus sub semnul întrebării în noul Executiv.

Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”
Sebastian Burduja, triumfător pe Facebook: România exportă curent din energie eoliană, „verde și ieftină”

România exportă din nou energie, produsă acum din centralele eoliene, afirmă ministrul de resort Sebastian Burduja, care pledează pentru acest tip de energie verde. Apa din lacurile de acumulare, pentru energia hidro, trebuie păstrată, spune el.

Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului
Dezinformări în mediul online. Reacția MApN după campania de fake news legată de „legea dronelor”. Prevederile proiectului

Apărarea și securitatea României nu sunt amenințate de Aliați și parteneri, spune răspicat MApN, care dezminte astfel dezinformările apărute pe tema modificărilor legislative în ceea ce privește apărarea spațiului aerian național împreună cu NATO.