Hamas a decretat Ziua Furiei pe 13 octombrie și le-a cerut musulmanilor din toată lumea să se ridice împotriva Israelului

×
Codul embed a fost copiat

Sunt clipe de groază de o parte și de a alta a frontierei dintre Israel și Fâșia Gaza.

Civilii palestinieni pleacă din partea de nord, pe jos sau în camionete, după ce armata israeliană, le-a dat un ultimatum, pana la miezul noptii, daca țin la vietile lor.

„Este imposibilă o asemenea mutare în masă, și poate duce, la un dezastru umanitar'', a avertizat ONU.

La rândul lor, militanții Hamas au decretat vineri Ziua Furiei și le-au cerut musulmanilor din toată lumea să se ridice împotriva Israelului. Peste 1.800 de palestinieni, dintre care 500 copii, au murit în bombardamente. Spitalele sunt copleșite.

Atenție, imagini care vă pot afecta emoțional.

Citește și
INVESTIGAȚIE. Ce au în comun Cristian Popescu Piedone și Nicușor Dan: primăriile pe care le conduc au semnat contracte de milioane de euro cu firme ai căror patroni au conexiuni cu oameni din serviciile secrete

- Expulzare...

- De ce? Ce se întâmplă? Spune-mi...

- Nimic, cad fluturași din cer... Asta e, plecăm din zonă... Ne-au cerut să plecăm, așa că plecăm...

Yoav Gallant, ministrul israelian al Apărării: Așa că, cei care vor să-își salveze viața, vă rugăm să mergeți spre sud. Vom distruge infrastructura Hamas, sediile Hamas, puterea militară Hamas."

La miezul nopții, armata israeliană a dat un ultimatum celor peste 1,1 milioane de palestinieni care se află în nordul Fâșiei Gaza să se mute în partea de sud a enclavei, în următoarele 24 de ore. Ordinul include orașul Gaza și două tabere de refugiați majore.

Locotenent colonel res. Jonathan Conricus, Forțele de Apărare Israel: Acesta este mesajul: "Forțele de apărare israeliene solicită evacuarea tuturor civililor din Gaza City", din casele lor, spre sud, pentru propria siguranțăși protecție. Solicităm să se mute în zona la sud de râul Wadi Asa, râul Gaza.

„Trebuie să vă distanțați de teroriștii Hamas care vă folosesc ca scuturi umane”, au transmis tot militarii israelieni.

Rolando Gomez, purtător de cuvânt adjunct al ONU: Națiunile Unite consideră că este imposibilă ca o astfel de mutare în masă să aibă loc fără consecințe umane devastatoare. ONU face un apel puternic pentru a fi revocate asemenea ordine, ca să se evite transformarea a ceea ce este deja o tragedie, într-o situație de calamitate.

Întrebarea este cum pot fi mutați peste un milion de oameni când cad rachete zi și noapte, iar sosele sunt distruse.

Casa unei copile a fost demolată într-un bombardament, iar familia ei - ucisă. Rănită și îngrozită pe o targă la spital, fetița are nevoie de ajutor.

Marwan Jilani, director general Societatea Semilunii Roșii din Palestina: Avem acest ordin de a evacua peste 1 milion de oameni în sudul Gazei. Dar sunt spitale aici, iar în aceste spitale, sunt oameni bolnavi, la terapie intensivă, sunt răniți, sunt oameni cu dizabilități și pur și simplu nu știu cum se așteaptă israelienii ca acest ordin să fie pus în aplicare când toate drumurile sunt distruse. Suntem șocați, nu știm cum să ne descurcăm și facem apel la întreaga lume să oprească această nebunie.

Gaza, una dintre cele populate bucăți de pământ din lume, devine însă de nelocuit. Deja traiul acolo a ajuns un coșmar.

Clarissa, corespondent CNN: ONU a anunțat noi cifre legate de ce se întâmplăîn Gaza în acest moment. Sunt peste 1.500 de palestinieni morți, printre ei, 500 de copii, 300.000 de persoane au rămas fără adăpost, 50.000 de femei însărcinate nu au acces la îngrijire medicală. Nu mai au niciun fel de combustibil. Prin urmare, existăîngrijorări justificate că lucrurile ar putea scăpa complet de sub control în ceea ce privește situația umanitară, dacă nu cumva au scăpat deja.

Copii: Nu avem apă să bem, nu avem apă să ne spălăm ca să putem apoi să ne rugăm. Ne-au bombardat școlile. Mulți oameni au fost uciși. Nu e corect pentru copiii ca noi. De ce ni se întâmplă asta? Ultimele nopți au fost cele mai groaznice pe care le-am trăit în toată viața mea. Asta nu e viață, e doar existență. Nu ne mai planificăm viitorul. Încercăm doar să supraviețuim."

Hamada El Bayeri, Biroul pentru Coordonarea Afacerilor Umanitare (OCHA): Nu există niciun loc sigur în Gaza. Nu există niciun centimetru ferit în Gaza, unde oamenii să se simtăîn siguranță.

Armata israeliana afirmă că lovește părți ale imensului labirint secret de tunele folosite de Hamas. Dar bombardamentele tunelurilor subterane inseamna inevitabil si bombardarea zonelor rezidențiale de deasupra.

Palestinienii de rand sunt prinși acum între ultimatumul Israelului - plecați în 24 de ore si Hamas care le cere să ramana si sa ignore ordinele.

Și mai pretinde Hamas in ultimele atacuri israleliene ar fi fost uciși 13 ostatici. Tot Hamas a făcut apel la manifestatii anti israeliene în toată lumea.

Au fost ciocniri cu demonstrantii la Ierusalim, unde fortele de securitate israeliene au fost prezente in numar mare.

Iar în timpul unui protest violent izbucnit în Cisordania, câțiva plaestinieni au fos uciși de forțele de securitate. Și la frontiera dintre Iordania și Cisiordania, zeci de iordanieni au încercat sa forteze intrarea pe teritoriul palestinian.

Uriașe mitinguri pro-palestinene au avut loc în diferite tari din Orientul Mijlociu ca această demonstrație din Irak.

După șeful diplomției americane, secretarul american al Apărării a fost vineri în Israel. Și a anunțat că Pentagonul este gata să furnizeze noi ajutoare militare pentru Israel, dupa ce deja a trimis munitie pentru scutul anti-racheta Ion Dome.

Lloyd Austin, secretar al Apărării al SUA: Acum, nu este momentul pentru neutralitate, pentru false echivalări, sau scuze pentru ceea ce este de neiertat. Nu există niciodată justificare pentru terorism, și este cu atât mai adevărat după acest măcel provocat de Hamas. Iar oricine dorește pace și securitate durabilă în această regiune trebuie să condamne și să izoleze Hamas.

În continuarea turneului în Orientul Mijlociu, secretarul de stat american Antony Blinken a fost vineri în Qatar. Iar un înalt responsabil american care îl însoțește a declara că Israelul ar fi de acord cu crearea unor "zone securizate" pentru palestinieni în interiorul Fâşiei Gaza. Statele Unite sunt de asemenea în negocieri cu Israelul şi cu Egipt pentru deschiderea punctului de trecere de la Rafah pentru străinii care vor să părăsească Fâşia Gaza, a indicat acelaşi responsabil american.

La Tel Aviv au fost vineri și principalii oficiali ai Uniunii Europene, care au fost siliți să se ascundă într-un adăpost împreună cu președintele israelian când au început să sune sirenele, vestind noi salve de rachete Hamas.

Într-un interviu pentru Sky News, lucrurile s-au încins când un fost premier israelian a fost întrebat si despre victimele din rândul civililor din Gaza.

Naftali Bennet, fost premier al Israelului: Vom continua să lovim gruparea Hamas și le spunem teroriștilor: dacă veți folosi orice civil drep scut uman și dacă vreți să ne atacați folosind scuturi umane, atunci e responsabilitatea voastră. Ne luptăm cu naziști. Nu îi atacăm (pe civili). Lumea poate să vină să le aducă orice vrea, dacă vreți să le aduceți electricitate. Eu nu voi da apă sau electricitate inamicilor mei.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT A semnat! Cine va fi antrenor la Steaua în sezonul următor
NEWS ALERT A semnat! Cine va fi antrenor la Steaua în sezonul următor
Citește și...
Parlamentarii din Slovacia denunţă violenţa politică după tentativa de asasinare a premierului Robert Fico
Parlamentarii din Slovacia denunţă violenţa politică după tentativa de asasinare a premierului Robert Fico

Parlamentul de la Bratislava a votat marţi în unanimitate o declaraţie prin care condamnă violenţa politică, la şase zile după tentativa de asasinare a premierului slovac Robert Fico, informează dpa.

 

Două femei și-au făcut selfie după ce au ieșit rănite și pline de sânge dintr-o mașină răsturnată într-un accident VIDEO
Două femei și-au făcut selfie după ce au ieșit rănite și pline de sânge dintr-o mașină răsturnată într-un accident VIDEO

Două victime ale unui accident rutier în Mexic i-au derutat pe trecători după au ieșit însângerate din mașină și au decis să facă împreună un selfie, la doar câțiva centimetri de vehiculul lor răsturnat.

 

Antony Blinken: Un armistiţiu între Israel și Hamas este încă posibil, dar procurorul CPI complică eforturile
Antony Blinken: Un armistiţiu între Israel și Hamas este încă posibil, dar procurorul CPI complică eforturile

Secretarul de stat american Antony Blinken a apreciat marţi că un acord de încetare a focului între Israel şi Hamas este în continuare "posibil", dar decizia procurorului Curţii Penale Internaţionale complică aceste eforturi, relatează AFP.

Recomandări
Momente de groază pentru 229 de pasageri, la bordul Singapore Airlines. Cum a fost posibil ca un om să moară în turbulențe
Momente de groază pentru 229 de pasageri, la bordul Singapore Airlines. Cum a fost posibil ca un om să moară în turbulențe

229 de oameni au trăit momente de groază în avionul cu care zburau către Singapore când acesta a fost lovit de turbulențe severe.  

”Va fi un război în societate, între patroni şi salariaţi”. Avertismentul dur al președintelui Consiliului Fiscal
”Va fi un război în societate, între patroni şi salariaţi”. Avertismentul dur al președintelui Consiliului Fiscal

Eforturile pentru reducerea deficitului bugetar vor duce la ”un război distribuţional în societate, cine să contribuie, cu cât? Între patroni şi salariaţi”, a declarat marți Daniel Dăianu, președintele Consiliului Fiscal.

Xonia vrea să dea în judecată Poliția Română, după ce testele au arătat că nu consumase cocaină, așa cum indica drugtestul
Xonia vrea să dea în judecată Poliția Română, după ce testele au arătat că nu consumase cocaină, așa cum indica drugtestul

Cântăreața Xonia, oprită de polițiști în trafic anul trecut, nu era drogată, așa cum arăta testul inițial. Aceasta este concluzia legiștilor, care au contrazis astfel drugtestul agenților de la Rutieră, care indicase un posibil consum de cocaină.