Guvernul rus va demisiona peste o lună. Ce prerogative are Vladimir Putin, conform Constituţiei pe care a amendat-o în 2020
Guvernul rus va demisiona în ziua învestirii pentru un nou mandat prezidenţial a lui Vladimir Putin, relatează TASS.
Agenția de presă precizează că, pentru prima dată, guvernul va fi format în conformitate cu noile reguli stabilite prin amendarea Constituţiei, aprobate la referendumul din 1 iulie 2020.
Vladimir Putin a fost reales oficial preşedinte al Federaţiei Ruse în urma alegerilor din 15-17 martie, Comisia Electorală Centrală conformând rezultatele alegerilor.
Conform legii, învestirea şefului statului trebuie să aibă loc la 7 mai, iar în ziua învestirii cabinetul îşi predă atribuţiile noului preşedinte ales al Federaţiei Ruse. Astfel, se aşteaptă ca guvernul să demisioneze la 7 mai.
În conformitate cu Constituţia, şeful guvernului este numit de către preşedinte după ce Duma de Stat aprobă candidatura acestuia. Conform legii, în termen de două săptămâni de la învestire, preşedintele rus prezintă deputaţilor o nominalizare pentru şeful guvernului rus. Deputaţii examinează candidatul propus de preşedinte în termen de o săptămână de la acea zi. În cazul în care Duma îl aprobă, preşedintele numeşte candidatul în postul de prim-ministru.
De asemenea, Duma are dreptul de a respinge candidatul propus de preşedinte. În acest caz, preşedintele prezintă deputaţilor, în termen de o săptămână, un nou candidat sau îl propune din nou pe candidatul respins.
În cazul în care candidaţii propuşi de preşedinte au fost respinşi de trei ori de Duma de Stat, atunci, conform legii, preşedintele numeşte în mod independent preşedintele guvernului rus. În acest caz, nu este necesară aprobarea Dumei de Stat. În plus, în conformitate cu Constituţia Federaţiei Ruse, în acest caz, şeful statului are dreptul de a dizolva Duma de Stat şi de a convoca noi alegeri.
Preşedintele numeşte, de asemenea, viceprim-miniştrii şi miniştrii federali, după aprobarea acestora de către Duma de Stat. Excepţie fac şefii Ministerului Afacerilor Interne, Ministerului Situaţiilor de Urgenţă, Ministerului Apărării, Ministerului Afacerilor Externe şi Ministerului Justiţiei, pe care şeful statului îi va numi după consultări cu Consiliul de Miniştri. Conform normelor în vigoare, preşedintele înaintează Consiliului Federaţiei nominalizările acestor miniştri federali, iar senatorii, în termen de o săptămână de la acea zi, îl informează în scris pe şeful statului cu privire la rezultatele examinării propunerilor sale.
Prim-ministrul, aprobat de Duma de Stat şi numit de preşedintele Federaţiei Ruse, în termen de două săptămâni de la data numirii sale, prezintă deputaţilor, spre aprobare, propunerile de candidaţi pentru funcţiile de adjuncţi şi miniştri federali. Conform legii, Duma de Stat decide, în termen de o săptămână de la depunerea acestor documente, dacă aprobă sau respinge candidaţii propuşi. Dacă sunt aprobate, preşedintele numeşte vicepremierii şi miniştrii, în timp ce şeful statului nu poate refuza să îi numească pe cei ale căror candidaturi au fost aprobate de Duma.
În cazul în care Duma respinge propunerile de viceprim-miniştri şi miniştri, prim-ministrul are dreptul de a propune noi candidaţi sau de a-i prezenta din nou pe cei respinşi anterior.
În cazul în care Duma de Stat respinge de trei ori candidaturile înaintate de preşedintele guvernului pentru posturile de viceprim-miniştri şi miniştri federali, preşedintele are dreptul de a-i numi în mod independent dintre candidaţii înaintaţi şefului statului de către prim-ministru. În acest caz, Duma de Stat nu trebuie să aprobe candidaturile pentru funcţiile de viceprim-miniştri şi miniştri federali.