Guvernul olandez autorizează eutanasia pentru copiii sub 12 ani, are suferă de dureri insuportabile şi incurabile
Eutanasia pentru copiii mici, care suferă de dureri insuportabile şi incurabile, va fi posibilă în Ţările de Jos, a anunţat vineri guvernul, această fiind o măsură pe care pediatrii olandezi o cereau de ani de zile, relatează AFP.
Executivul a precizat că în decursul unui an, măsura se va aplica unui "grup mic", de cinci până la zece copii cu vârsta sub 12 ani, "pentru care opţiunile de îngrijire paliativă nu sunt suficiente pentru a le alina suferinţa", transmite news.ro.
Este vorba despre "copii cu o boală sau o tulburare atât de gravă, încât moartea este inevitabilă şi (...) aşteptată într-un viitor previzibil", a explicat ministrul olandez al Sănătăţii, Ernst Kuipers. Moartea asistată va fi posibilă "atunci când va fi singura alternativă rezonabilă pentru un medic de a pune capăt suferinţei disperate şi insuportabile a copilului", a subliniat el într-o scrisoare adresată Parlamentului.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Eutanasia este deja legală în Olanda pentru persoanele de peste 12 ani care îşi pot da consimţământul şi pentru bebeluşii sub un an, cu acordul părinţilor.
Belgia devenise în februarie 2014 prima ţară din lume care a luat decizia de a permite minorilor "capabili de discernământ" să aleagă eutanasia fără limită de vârstă.
În urma unei reevaluări a reglementării existente, guvernul olandez a decis, la rândul său, să extindă moartea asistată, "pentru a include copiii cu vârste cuprinse între un an şi 12 ani". În Olanda, "dacă un copil nu este în măsură să ia decizia, părintele va putea să facă acest lucru, după consultarea medicului", a declarat pentru AFP Axel Dees, purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătăţii.
Decizia vine după ani de dezbateri şi s-a lovit de împotriviri inclusiv în cadrul coaliţiei de guvernare a premierului Mark Rutte, unde două partide sunt de influenţă creştină.
"Este o chestiune deosebit de complexă, care se referă la situaţii foarte dificile", a recunoscut ministrul Ernst Kuipers, citat într-un comunicat.
Reglementările ar urma să fie publicate în acest an, potrivit guvernului. O evaluare va avea loc la câţiva ani după intrarea sa în vigoare.
La 1 aprilie 2002, Olanda a devenit prima ţară din lume care a autorizat această eutanasia ca procedură medicală. Belgia i-a urmat curând exemplul.
În fiecare an, în Olanda, tot mai multe persoane recurg la eutanasie - 8.700 anul trecut, potrivit cifrelor oficiale. Majoritatea sufereau de cancer în fază terminală.