Guvernul francez a anunțat o nouă serie de măsuri menite să calmeze furia fermierilor
Prim-ministrul francez Gabriel Attal a anunţat joi o nouă serie de măsuri, printre care o pauză în reducerea utilizării pesticidelor, pentru a calma sectorul agricol în criză.
În tot acest timp manifestaţiile se intensifică în Franţa la unison cu alte ţări europene, transmite AFP.
Statul francez va aloca 150 milioane de euro 'începând din acest an şi în mod permanent' unor măsuri destinate să uşureze povara fiscală şi socială a cultivatorilor, a promis Attal într-o conferinţă de presă.
Alegeri 2024
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
14:21
Câți bani vor câștiga membrii secțiilor de votare la alegeriile parlamentare și prezidențiale. Sumele pe care le vor încasa
12:32
Cine poate deveni președintele României. Ce prevede Constituția
11:25
Cum și unde pot vota românii la alegerile prezidențiale. Ce trebuie să ai la tine când mergi la secția de vot
Guvernul va pune 'în pauză' planul care fixează obiective de reducere a folosirii de pesticide şi este ţinta furiei marilor cultivatori. Planul, denumit Ecophyto, vizează să reducă la jumătate utilizarea pesticidelor până în 2030.
Pe de altă parte, Parisul vrea să împiedice importul de fructe şi legume tratate cu pesticidul thiacloprid, un produs interzis în UE.
Attal a mai cerut crearea unei 'legislaţii clare la nivel european cu privire la descrierea a ceea ce este carnea de sinteză', produsă pornind de la celule de ţesuturi animale şi care nu este în prezent autorizată în UE.
În noiembrie, Italia a interzis producerea şi vânzarea de carne de sinteză.
Prim-ministrul francez a mai cerut ca subiectul limitării importurilor de cereale din Ucraina în UE să fie inclus într-o negociere, după ce UE nu a inclus cerealele într-o listă de produse 'sensibile' al căror import poate fi frânat.
Gabriel Attal a promis de asemenea să întărească o lege existentă care protejează remunerarea agricultorilor în faţa războiului preţurilor între supermarketuri, de o parte, şi distribuitori şi furnizori din agroindustrie, de cealaltă parte.
La rândul său, ministrul economiei Bruno Le Maire a anunţat că 'toate marile lanţuri de supermarketuri vor fi controlate în zilele următoare', cu 'peste 10.000 de controale privind originea franceză a produselor'.
'Vrem să fim suverani, suverani pentru a cultiva, suverani pentru a recolta, suverani pentru a ne alimenta', a subliniat premierul Attal joi.
Sursa: Agerpres
Etichete: Franta, fermieri, proteste, guvern, masuri,
Dată publicare:
01-02-2024 17:05