Guvernatorul Oklahomei a semnat una din legile cele mai restrictive privind dreptul la avort
Guvernatorului statului american Oklahoma, republicanul Kevin Stitt, a anunţat că a semnat marţi o lege care interzice avortul dacă sarcina a depăşit şase săptămâni, transmite AFP, conform Agerpres.
Legea, una cele mai restrictive din Statele Unite, intră în vigoare în timp ce Curtea Supremă s-ar pregăti să revină asupra acestui drept la nivel federal.
„Îi reprezint pe toţi cei 4 milioane de locuitori din Oklahoma care, în mod covârşitor, vor să protejeze copiii să se nască”, a scris pe Twitter guvernatorul, după ce textul fusese votat de legislativul statului joia trecută.
Alegeri 2024
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
15:07
BEC a retras materialele online ale unui candidat. Ce regulă importantă nu a respectat și care a fost reacția lui
„Vreau ca Oklahoma să devină statul cel mai pro-viaţă din ţară”, a spus el, folosind expresia consacrată de americanii care se opun avorturilor.
Textul prevede excepţii medicale pentru accesul la avort, nu însă şi în caz de viol sau incest.
Oklahoma primea de câteva luni mii de femei din Texas care doreau să avorteze, după ce în acest stat vecin a fost adoptat un text similar.
În Texas este în vigoare din septembrie 2021 o lege care interzice orice întrerupere de sarcină din momentul în care la ecografie devin perceptibile bătăi de inimă ale embrionului, adică deja la 4-5 săptămâni de la fecundare.
Legalitatea unor texte similare adoptate în alte state este examinată de Curtea Supremă de mai multe luni.
Luni seară, publicarea de către Politico a unui proiect de hotărâre a Curţii Supreme cu privire la acest subiect indica faptul că instituţia federală ar fi pe punctul de a lăsa statelor puterea de a autoriza sau nu întreruperile de sarcină, după aproape 50 de ani de când le-a făcut legale în toată ţara.
Apariţia acestui document, a cărui autenticitate a fost confirmată de Curtea Supremă, care a menţionat totuşi că nu este vorba despre decizia sa definitivă, a avut efectul unei bombe la Washington şi l-a împins pe preşedintele Joe Biden să reamintească sprijinul său faţă de dreptul la avort.
În situaţia în care Curtea Supremă ar anula jurisprudenţa stabilită prin cazul 'Roe v. Wade', Statele Unite ar reveni la situaţia de dinaintea anului 1973, când fiecare stat era liber să interzică sau să autorizeze avortul.
În total, 26 de state conservatoare, majoritatea din centru şi sud, printre care Wyoming, Tennessee ori Carolina de Sud, sunt gata să interzică avorturile.