Guardian:O armata europeana si o noua democratie,doua din cele 6 proiecte propuse pentru salvarea UE

Ultima actualizare: 27-04-2013 06:58
Uniunea Europeana

Uniunea Europeana se confrunta, la ora actuala, cu mari probleme, poate cele mai serioase de la infiintarea sa.

Sase publicatii ale celor mai mari economii europene sugereaza cateva schimbari menite sa redefineasca scopul Uniunii, relateaza The Guardian in editia electronica.

O ARMATA EUROPEANA

Cum ar fi daca europenii s-ar organiza si ar crea propriile reguli, dupa care sa functioneze toate tarile de pe continent? Opinia publica este surprinsa sa vada diferite state europene functionand fara o linie comuna. Dar ce este diplomatia fara o armata militara? Oficialii de la Bruxelles, asemenea englezilor si germanilor, cred ca protectia continentul european ar trebui asigurata de trupele NATO. Insa sunt diverse zone de conflict in lume unde europenii sunt absenti ori nu sunt bine reprezentati.

Europa ar trebui sa acorde mai multa atentie fortelor militare si sa construiasca o armata comuna, avand in vedere ca, la nivelul continentului, cheltuielile militare se ridica la jumatatea celor din Statele Unite. Cele 27 de state membre UE ar putea face reduceri de costuri in sectorul militar, daca ar exista o organizatie comuna, noteaza publicatia franceza Le Monde, preluata de The Guardian.

O NOUA DEMOCRATIE

Ultima intrevedere importanta a ministrilor de Finante din zona euro, in care s-a decis controversatul bailout acordat Ciprului, a demonstrat intregii Europe ca trioul format din Parlamentul European, Comisia Europeana si Consiliul European creeaza o gaura neagra in ceea ce noi numim „democratie”. Un parlament slab este incapabil sa controleze doua mari institutii europene. Totodata, un Consiliu European lipsit de transparenta nu trebuie sa-si justifice actiunile nimanui. Totodata, strategiile Comsiei Europene au starnit proteste de strada si manifestari sociale in Spania, Grecia (locul unde s-a nascut democratia) si Italia. La aproape cinci ani de la debutul crizei financiare globale, euroscepticismul populatiei europene cu privire la democratie si deficit, este tot mai prezent in marile economii de pe continent. Tot mai multe state cer imprumuturi externe pentru a supravietui.

„Nu poti acuza Europa ca este nedemocrata. Poti spune doar ca vorbim despre o democratie imperfecta. Odata cu criza insa, trebuie sa recunoastem ca ne confruntam cu un deficit de democratie”, a declarat o sursa pentru ziarul francez El Pais.

CITESTE TOT ARTICOLUL PE WWW.INCONT.RO

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO