Guardian:O armata europeana si o noua democratie,doua din cele 6 proiecte propuse pentru salvarea UE

Uniunea Europeana

Uniunea Europeana se confrunta, la ora actuala, cu mari probleme, poate cele mai serioase de la infiintarea sa.

Sase publicatii ale celor mai mari economii europene sugereaza cateva schimbari menite sa redefineasca scopul Uniunii, relateaza The Guardian in editia electronica.

O ARMATA EUROPEANA

Cum ar fi daca europenii s-ar organiza si ar crea propriile reguli, dupa care sa functioneze toate tarile de pe continent? Opinia publica este surprinsa sa vada diferite state europene functionand fara o linie comuna. Dar ce este diplomatia fara o armata militara? Oficialii de la Bruxelles, asemenea englezilor si germanilor, cred ca protectia continentul european ar trebui asigurata de trupele NATO. Insa sunt diverse zone de conflict in lume unde europenii sunt absenti ori nu sunt bine reprezentati.

Europa ar trebui sa acorde mai multa atentie fortelor militare si sa construiasca o armata comuna, avand in vedere ca, la nivelul continentului, cheltuielile militare se ridica la jumatatea celor din Statele Unite. Cele 27 de state membre UE ar putea face reduceri de costuri in sectorul militar, daca ar exista o organizatie comuna, noteaza publicatia franceza Le Monde, preluata de The Guardian.

Citește și
henry coanda
Cum a "transformat" o lege europeana aeroportul Henry Coanda in teren pentru oi si vaci
După ce cântăreața Anca Pop a plonjat în Dunăre cu mașina și a murit, șefii CNAIR au montat un parapet despre care inițial spuneau că „nu se justifică”

O NOUA DEMOCRATIE

Ultima intrevedere importanta a ministrilor de Finante din zona euro, in care s-a decis controversatul bailout acordat Ciprului, a demonstrat intregii Europe ca trioul format din Parlamentul European, Comisia Europeana si Consiliul European creeaza o gaura neagra in ceea ce noi numim „democratie”. Un parlament slab este incapabil sa controleze doua mari institutii europene. Totodata, un Consiliu European lipsit de transparenta nu trebuie sa-si justifice actiunile nimanui. Totodata, strategiile Comsiei Europene au starnit proteste de strada si manifestari sociale in Spania, Grecia (locul unde s-a nascut democratia) si Italia. La aproape cinci ani de la debutul crizei financiare globale, euroscepticismul populatiei europene cu privire la democratie si deficit, este tot mai prezent in marile economii de pe continent. Tot mai multe state cer imprumuturi externe pentru a supravietui.

„Nu poti acuza Europa ca este nedemocrata. Poti spune doar ca vorbim despre o democratie imperfecta. Odata cu criza insa, trebuie sa recunoastem ca ne confruntam cu un deficit de democratie”, a declarat o sursa pentru ziarul francez El Pais.

CITESTE TOT ARTICOLUL PE WWW.INCONT.RO

Articol recomandat de sport.ro
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Spaniolii s-au lămurit în privința lui Ianis Hagi, după România - Columbia 2-3
Citește și...
Romania cere 1 mld. de euro de la UE pentru salvarea agriculturii. Cat pierdem din lipsa irigatiilor
Romania cere 1 mld. de euro de la UE pentru salvarea agriculturii. Cat pierdem din lipsa irigatiilor

Ministerul Agriculturii cauta bani pentru irigatii. Si ii cere Uniunii Europene sa directioneze un miliard de euro din cele 21 pe care ni le-a promis ca fonduri structurale pentru sistemele de udat.

Cum a
Cum a "transformat" o lege europeana aeroportul Henry Coanda in teren pentru oi si vaci

Pana acum, ne-am imaginat gresit, ca doar romanii sunt capabili, sa ceara fonduri, atunci cand nu este cazul. Iata insa ca si europenii incurajeaza aceste practici.

Cat isi vor recupera romanii din taxa de prima inmatriculare. Chitoiu: Trebuie respectata decizia UE
Cat isi vor recupera romanii din taxa de prima inmatriculare. Chitoiu: Trebuie respectata decizia UE

Vicepremierul Daniel Chitoiu a declarat, luni, ca bugetul Fondului de Mediu pentru 2013 include suma de 400 de milioane de lei pentru despagubirea persoanelor care au platit taxa de prima inmatriculare.

Recomandări
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la
Rusia e deranjată de modernizarea bazei de la "Mihail Kogălniceanu" și susține că NATO se pregătește pentru război

Activitățile NATO în Europa de Est și în regiunea Mării Negre au ca scop pregătirea unui posibil conflict cu Rusia, a anunțat, joi, Ministerul rus de Externe, informează RIA Novosti.

Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate
Mesaj ferm al lui Putin privind un atac asupra NATO. Cele cinci state menționate

Rusia nu are proiecte privind nicio ţară din NATO şi nu va ataca Polonia, statele baltice sau Republica Cehă, dar dacă Occidentul îi livrează Ucrainei avioane de luptă F-16, atunci acestea vor fi doborâte de forţele ruse, a afirmat Vladimir Putin.

Presa americană:
Presa americană: "Mafia românească vine după cardurile voastre". Metoda prin care interlopii fac 9 mil. $ pe lună

Procurorii din California susțin că mafia românească a dat o nouă înfățișare unei vechi înșelătorii: skimming-ul cardurilor de debit.