Romania cere 1 mld. de euro de la UE pentru salvarea agriculturii. Cat pierdem din lipsa irigatiilor


Ultimul update: Vineri 26 Aprilie 2013 06:59
Data publicarii: Marti 23 Aprilie 2013 19:34
Categorie: Stiri Economice

Ministerul Agriculturii cauta bani pentru irigatii. Si ii cere Uniunii Europene sa directioneze un miliard de euro din cele 21 pe care ni le-a promis ca fonduri structurale pentru sistemele de udat.

Astfel, suprafata agricola irigata a tarii ar urma sa creasca de 8 ori, ajungand la 800.000 de hectare.

Numai in Braila, 80% dintre canalele de irigatii au fost lasate in paragina. Hotii au furat ce au putut, iar fermierii stau acum la mila cerului.

Nicu Nita, fermier: "Daca ar fi o sola de porumb irigata, scoti intre 8 si 12 tone de porumb la hectar, daca este neirigata, 3-4 sau 5 tone".

Lipsa unor sisteme de irigatii a facut din 2012 unul dintre cei mai slabi ani din agricultura. Am pierdut jumatate din productia de porumb si aproape 30 la suta din cea de grau.

Anul acesta, povestea s-ar putea repeta, pentru ca lunile iulie si august se anunta secetoase. Pus in fata acestui scenariu dezastruos, ministrul agriculturii cere Uniunii Europene mai multi bani pentru irigatii pentru urmatorii 6 ani.

Daniel Constantin, ministrul Agriculturii: "Putem sa extindem suprafata care se poate iriga in Romania cu 800.000 de hectare, insa necesarul de fonduri este de un miliard de euro. Bugetul de stat nu-si permite. Trebuie sa avem dreptul ca din cei 21 de miliarde de euro care vin in 2014-2020, pe fonduri structurale, sa putem indrepta un miliard catre infrastructura de baza".

In prezent, doar 1,2 la suta din cele 9 milioane de hectare pot fi irigate. Daca reprezentantii Comisiei Europene vor aproba cererea noastra, atunci suprafata agricola irigabila ar urma sa creasca de 8 ori, pana la 800.000 de hectare.

Fondurile europene pentru modernizarea sau retehnologizarea sistemelor de irigatii pot fi accesate doar de organizatiile de utilitate publica ale detinatorilor de terenuri agricole. Ajutorul nu poate fi mai mic de 5.000 de euro.

Romania are cel mai mic randament agricol din Uniunea Europeana, adica recolta este scazuta, desi suprafetele cultivate sunt mari.

Tags: irigatii,

Cum au ajuns castravetii unguresti sa fie produsi in Romania. Afacerea a explodat in vestul tarii
Agricultura din Satu Mare ar putea fi relansata prin investitii straine
VIDEO PROTVPLUS.RO