Cum a "transformat" o lege europeana aeroportul Henry Coanda in teren pentru oi si vaci


Ultimul update: Vineri 26 Aprilie 2013 06:59
Data publicarii: Marti 23 Aprilie 2013 18:56
Categorie: Stiri Economice

Pana acum, ne-am imaginat gresit, ca doar romanii sunt capabili, sa ceara fonduri, atunci cand nu este cazul. Iata insa ca si europenii incurajeaza aceste practici.

Potrivit unei directive, a Uniunii, toate terenurile de pe care se tunde iarba, sunt considerate pasune, iar proprietarul este indreptatit, sa incaseze subventii. In aceasta situatie este asadar si aeroportul ''Henri Coanda'', care are in proprietate mai multe spatii verzi.

Suna amuzant dar este purul adevar. Aeroportul international Henri Coanda are cateva hectare de spatiu verde care in acte sunt incardate la categoria pasune si pentru care compania incasa anual subventii de la ministerul agriculturii.

"Aeroporul Otopeni primea pana acum, pentru pasunea pe care o avea, sprijin de intretinere a respectivei pasuni. Acum intra pe o lista neagra si nu va mai aparea in categoria fermierului activ, deci nu va mai primi sprijin din 2014", spune Daniel Constantin, ministrul agriculturii.

Teoretic oricine are o pasune are si cireada. Ori daca ar aparea pe aeroportul international Henri Coanda niste vaci si niste oi atunci am vorbi despre un incident major. Atunci cum se explica toata povestea?

O directiva a Uniunii Europene incadreaza la capitolul pasune toate spatiile verzi intretinute, chiar daca nu sunt folosite pentru agricultura. Asa ca pe langa aeroporturi ar putea primi finantare si terenurile de golf.

Reprezentantii aeroportului spun ca "Accesarea unor subventii pentru intretinerea unor suprafete de teren inierbate s-a facut in conformitate cu normele europene in domeniu, iar auditurile efectuate de catre autoritatile competente au confirmat respectarea integrala a procedurilor si legislatiei in domeniu."

Iarba din parcuri este intretinuta din banii primariei iar cea din curtile oameni prin grija proprietarilor gospodari. Cea de pe aeroporturi si terenuri de golf este subventionata cu 270 de euro pentru un hectar, printr-o decizie curioasa a Uniunii Europene. Acum liderii de la Bruxelles si-au dat seama de greseala si de anul viitor se blocheaza aceste ajutoare financiare.

VIDEO PROTVPLUS.RO