Greve si proteste impotriva reforme sociale anuntate de Hollande, in Franta. Violente si arestari inregistrate in trei orase
In Franta, o noua zi de greva si manifestatii impotriva politicii sociale a presedintelui Hollande a scos pe strazi zeci de mii de oameni.
Dincolo de marsurile pasnice, au fost si nelipsitele ciocniri cu politia. La Paris, dar si in alte orase, ca Nantes si Toulouse, grupuri violente de protestatari au aruncat cu pietre si fumigene in fortele de ordine, care au ripostat cu gaze lacrimogene. Peste 20 de persoane au fost retinute.
Proiectul de reforma a codului muncii i-a infuriat pe salariati, mai ales pe cei tineri. Ca si la precedentele zile de actiune sociala, liceenii s-au aflat in prim planul protestelor, care au fost insotite si de ciocniri cu politia la Paris, dar si in alte orase ca Nantes, Rouen sau Lyon.
Miscarile de contestare au afectat si transportul in comun; au circulat doar unul din doua trenuri regionale si trei din patru garnituri de metrou, la Paris. Transportul aerian a fost perturbat din cauza unei greve a controlorilor de trafic. De asemenea, turnul Eiffel a fost inchis pentru vizitatori.
Reforma contestata a codului muncii le permite angajatorilor sa poarte negocieri interne in privinta programului de lucru si clarifica regulile pentru concediere din ratiuni economice. Deja, guvernul a renuntat la masurile cele mai criticate, cum ar fi plafonarea indemnizatiilor pentru concediere abuziva.
Oricum, aceasta zi de contestare sociala a venit dupa o infrangere politica majora suferita de Francois Hollande. Miercuri, presedintele a fost constrans sa abandoneze, din lipsa de consens politic, un proiect de reforma constitutionala anuntat dupa atentatele din toamna trecuta de la Paris.