GREVA IN GRECIA. 24 de ore in care functionarii protesteaza contra austeritatii: "Nu suntem numere"
Majoritatea serviciilor publice vor ramane inchise, marti dimineata, in Grecia din cauza unei greve generale decretate de cele doua sindicate ale tarii impotriva reformelor in curs de examinare in Parlament.
In centrul contestarii figureaza un proiect de lege, cu aproximativ 100 de articole, care trebuie votat miercuri pentru respectarea cerintelor creditorilor tarii si al carui nucleu este constituit dintr-un plan de plecare si redistribuire care afecteaza o parte dintre cei 700.000 de functionari ai tarii.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Marti dimineata, trenurile nu circulau. La Atena, autobuzele si troleibuzele vor ramane in depouri intre orele 06.00 GMT si 18.00 GMT (09.00 si 21.00 ora Romaniei).
Metroul functioneaza, dar trei statii din centrul orasului vor ramane inchise din cauza a doua marsuri prevazute, primul in cursul diminetii, la apelul sindicatului comunist Pame, iar al doilea la apelul sindicatului din sectorul privat GSEE si al functionarilor Adedy.
Pentru a ramane sub perfuzia creditorilor UE-BCE-FMI, Grecia trebuie sa suprime 4.000 de locuri de munca in domeniul public pana la sfarsitul anului si sa impuna relocarea a 12.500 de functionari.
Dupa socul creat in randul opiniei publice de inchiderea, la inceputul lui iunie, fara preaviz sau negocieri a radio-televiziunii publice ERT, considerata ca fiind de neatins in Grecia, aplicarea aproape matematica a unei scheme de redistribuire, care are loc dupa ani de angajari clientelare si de delasare, genereaza multa angoasa, in special in educatie.
Textul prezentat in Parlament stabileste cadrul reorganizarii: pana la sfarsitul lui iulie, 4.200 de angajati vor intra intr-o "rezerva" de mobilitate, pentru opt luni, timp in care isi vor primi 75 la suta din salariu. Daca vor refuza sa fie mutati intr-o alta administratie, ei vor fi concediati.
Primii vizati de aceasta redistribuire sunt angajatii din educatie si cei aproximativ 3.500 de politisti municipali din tara, care urmeaza sa fie integrati corpului politiei nationale.
Acestia din urma se vor face auziti in aceasta saptamana, in ritmul unei defilari pe motociclete aproape zilnica pe strazile din Atena, cu toate sirenele sunand.
Cele doua sindicate au facut apel la mobilizare sub sloganul "nu suntem numere, suntem lucratori".
Duminica, intr-un interviu acordat cotidianului Real News, ministrul de Interne Yannis Michelakis a avertizat ca refuzul mobilitatii inseamna concedierea pentru functionarii vizati.
De votarea acestei legi, prevazuta pentru miercuri seara, care include si masuri de liberalizare a sectorului privat, ca si o flexibilizare a programului magazinelor duminica, depinde plata urmatoarei transe de ajutor international acordat tarii.