Grecii se afla in fata unei decizii cruciale pentru viitorul tarii. Ce ar insemna pentru ZONA EURO victoria stangii radicale
Duminica merg la urne pentru a-si alege parlamentarii si au pe buletinele de vot doua optiuni majore.
Stanga radicala ce promite anularea masurilor de austeritate si actuala formatiune de centru dreapta, care pledeaza pentru stabilitate, dar "se lauda" cu o modesta crestere economica.
Scenariul unei victorii decisive pentru stanga creeaza deja temeri privind chiar iesirea Greciei din zona euro.
El este omul momentului in Grecia. Alexis Tsipras are 40 de ani si este liderul stangii radicale, favorita in alegerile de maine. Tsipras le-a promis grecilor ca va injumatati datoria de stat si va elimina masurile de austeritate, fara insa a pune in pericol locul tarii in zona euro.
Alexis Tispras, liderul partidului Syriza: "Nu vom accepta angajamentele asumate de guvernele anterioare."
Ca sa mai tempereze entuziasmul public fata de promisiunile stangii, premierul Antonis Samaras a evocat in ultimul discurs de campanie perspectiva falimentului national, in cazul in care Grecia nu va ajunge la un nou acord cu creditorii sai.
Antonis Samaras, premierul Greciei: "Si eu as putea sa fac promisiuni in stanga si in dreapta, insa cat va putea tara sa supravietuiasca din bani imprumutati? Cateva luni, poate. Si unde ne vom afla? Din nou pe marginea prapastiei!"
Sprjinul popular pentru Noua Democratie s-a tot disipat. Au fost inclusiv critici din interiorul partidului, cum ca domnul Samaras a dus o campanie negativa si nu s-a confruntata direct cu Syriza, refuzand o dezbatere la televiziune.
Partidul de centru dreapta Noua Democratie, aflat pe locul doi in sondaje, si-a asumat sarcina ingrata a taierilor bugetare si este asociat de majoritatea grecilor cu anii grei de austeritate.
Somajul afecteaza un sfert din populatia activa. Mai grav, jumatate dintre grecii cu varste dintre 25 si 35 de ani nu au un loc de munca.
Totusi, ca sa poata aduce schimbarea promisa, stanga nu trebuie doar sa castige alegerile, ci si sa stranga 151 de locuri dintre cele 300 ale parlamentului, pentru a putea forma un nou guvern.