Grecia anunță că va plăti sejurul turiştilor care vor avea ghinionul să fie testaţi pozitiv

Ultima actualizare: 13-06-2020 19:54

Grecia o destinație iubită de foarte mulți români și se pregăteşte pentru redeschiderea sezonului turistic, chiar din prima zi a săptămânii viitoare.

În insule pregătirile sunt aproape de final. Mesele au fost vopsite, luminile de la terase au fost aranjate, iar instrumentele muzicale au fost acordate. În acelaşi timp, toţi cei implicaţi în industria turistică sunt pregătiţi să respecte noile măsuri de distanţare sociale.

Pe de altă parte, oficialii de la Atena anunță că statul va plăti sejurul turiştilor care vor avea ghinionul să fie testaţi pozitiv în timpul şederii lor în Grecia.

Printre cele mai căutate destinaţii sunt insulele Mykonos, Rhodos, Corfu, Creta, şi Santorini, spre care au fost reluate deja cursele de feriboat. Cursele internaţionale spre aceste destinaţii vor începe de la 1 iulie. Patronii de taverne îşi aşteaptă clienţii, deşi sunt conştienţi că în acest an vor fi mult mai puţini.

Vasilis Theodorou, proprietar restaurant: "Vor fi cu 80% mai puţini (în acest an). Aşa că noi îi aşteptăm pe cei 20% şi suntem fericiţi pentru că ştim că va fi bine. Nu contează cât de mult ne dorim şi ce ne dorim, nu va fi mai mult de atât".

Konstantinos Koukas, primar Mykonos: "Locuitorilor din Mykonos le place turismul pentru că este un mod de a câştiga bani. Locuitorilor din Mykonos le place turismul pentru că este modul nostru de viaţă. Vrem să redeschidem şi ne îndreptăm spre sezonul 2020 cu optimism. Dar suntem pe deplin conştienţi că sezonul Mykonos 2020 nu va fi la fel ca sezonul 2019 şi sperăm că nici la fel ca sezonul 2021".

Oficialii greci au luat măsuri de prevenţie încă din primele zile ale pandemiei astfel încât numărul îmbolnăvirilor este de 3108, iar al deceselor de 183 în trei luni de carantină.

Stelios Petsas, purtator de cuvânt guvern: "Ne concentrăm pe posibilitatea ca unele cazuri (de Covid-19) să fie importate după ce ţara noastră îşi deschide porţile pentru turism, şi, pe de altă parte, unor posibile focare locale, fie că acestea privesc o regiune, un cartier, o insulă, o prefectură sau un centru de găzduire, o şcoală sau altceva. Intensificăm testele peste tot şi ne pregătim peste orice".

Autoritățile de la Atena au anunţat că vor suportă sejurul turiştilor care vor fi testaţi pozitiv de coronavirus în timpul vacanţei. Potrivit purtătorului de cuvânt al guvernului elen, cei care vor face o formă uşoară de Covid vor fi cazaţi în hoteluri, pe banii statului grec. Grecia aplică deja aceste reguli pentru cei care au rămas blocaţi în ţara lor în momentul decretării carantinei.

Redeschiderea turismului în Grecia este vestea pe care o așteptau cu interes și agenții de turism din România iar cei care oferă sejururi pe barcă, au început să reconfirme pachetele rezervate înainte de pandemie.

Marius Clain, reprezentantul unei agenții de turism: ”La noi, ofertele sunt disponibile începând cu 4 iulie, iar dacă sezonul e potrivit până în septembrie acum avem solicitări și pentru luna octombrie".

Pentru 7 zile pe yaht prețurile pornesc de la 549 de euro de persoană.

Marius Clain: "Ne-am concentrat exclusiv pe Grecia fiind o țară verde după cum a fost catalogată, am rămas pe două trasee cu plecare din Atena și Lefkada preferate de români".

Actrița Andreea Vișan locuiește de 4 ani în Grecia, pe insula Lefkada iar alături de soțul ei organizează croaziere. Aceasta spune că deși
grecii au extrem de puține cazuri au luat măsuri suplimentare de siguranță pentru protecția turiștilor.

Andreea Vișan –actriță: "Am fost obligați de autorități să avem pe vas teromotru frontal, un oximetru, măști, dezinfectant, mănuși pentru fiecare membru al echipajului, skipperul e obligat să complteze un tabel în care să scrie zilnic temperatura membrilor echipajului și să anunțe dacă e cineva susceptibil".

Chiar dacă autoritățile elene au anunțat începând de luni deschiderea aeroportului internațional din Atena multe companii aeriene au programate primele zboruri abia în luna iulie. Reprezentanții Ministerului de externe vă sfătuiesc că în cazul în care plecați cu mașina să verificați pe siteul MAE.RO condițiile de călătorie.

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO