Grecia a fost salvata inca o data, grecii nu. Populatia suporta austeritatea, bogatii fug la Londra
Liderii europeni au stabilit ca Atena indeplineste acum toate conditiile pentru a beneficia de un nou pachet de salvare.
Pretul platit de greci este insa un plan de austeritate mult mai strict, ce presupune noi concedieri si taieri din salarii si pensii. Le va resimti pe toate, o populatie deja strivita sub povara masurilor din ultimii doi ani. Unii greci si-au pierdut casele, altii nu mai au bani pentru apa si curent.
Statisticile spun ca o treime dintre greci traiesc astazi sub pragul saraciei. Printre cei ajunsi literlamente in strada se numara si George, de profesie sunetist, acum somer fara perspective.
"Ce fac politicienii? Oamenii sunt la pamant. Nu au ce manca, nu au electricitate, nu au gaze sa gateasca. Ajunge cu atatea taxe, mereu apar taxe noi?", spune el revoltat.
Nicaieri nu gaseti chipuri mai marcate de grija zilei de maine decat la sediile unor fundatii de caritate. Mult mai obisnuite cu misiunile in tarile lumii a treia, aceste fundatii sunt activate acum intr-un stat al Europei occidentale.
Pentru cateva alimente de stricta necesitate vine aici si Sotires Triantaffilou, pana in urma cu 10 luni farmacist cu o viata decenta: "Am copil mic si trebuie sa platesc chirie. Vin aici pentru mancare si medicamente. Altfel nu m-as descurca".
Grecia mai are insa si o alta fata, cea a milionarilor care au luat cu asalt piata imobiliara de lux din Londra. Pentru ca nu mai au incredere in bancile de acasa, familii intregi isi lichideaza conturile din tara natala si se muta cu totul in Regatul Unit.
"De ce sa platim noi, cei bogati, ca sa impiedicam prabusirea sistemului? Pai sa-l lasam sa se prabuseasca!," spune Meropi Fotiadou.
Anul trecut trei clienti greci au cumparat cate un apartament in One Hyde Park, o cladire prestigioasa din Knightsbridge. Suma platita de fiecare dintre ei: intre 25 si 30 de milioane de lire sterline.