Salariul minim in Grecia, redus cu 22%. Suma ramane insa uriasa fata de cat se castiga in Romania


Ultimul update: Marti 06 Noiembrie 2012 02:40
Data publicarii: Miercuri 29 Februarie 2012 14:37
Categorie: Stiri Economice
Ministrul grec de Finante, Evangelos Venizelos

Guvernul elen a inceput sa implementeze masurile dure de austeritate necesare pentru a primi pachetul de finantare externa de la UE si FMI, reducand marti seara salariul minim mediu cu 22%.

Astfel, salariul minim mediu in Grecia ajunge la 751 euro. De asemenea, sunt reduse si pensiile de peste 1.300 euro cu 12%, transmite Reuters.

Guvernul a aprobat reducerea salariului minim si scaderea pensiilor din sistemul public in cadrul pachetului de masuri convenit cu institutiile finaiciare internationale, in timp ce parlamentul aproba un nou set de masuri suplimentare.

"Legislatia de astazi si cea care va fi adoptata maine reprezinta doar actiuni de implementare a programului deja votat pentru salvarea tarii. Trebuie sa carmuim nava catre siguranta, in portul restructurarii datoriilor. Este nevoie de solidaritate nationala si trebuie sa transmitem un mesaj de credibilitate", a declarat ministrul Finantelor, Evangelos Venizelos.

Astfel, guvernul elen a impus o scadere de 22% a salariului minim mediu lunar, la 751 euro. Pentru persoanele cu varsta sub 25 de ani, salariul minim a fost redus cu 32%. In plus, Atena a impus inghetarea salariilor pentru anumite categorii profesionale pana cand somajul va scadea sub 10%, de la 21% in prezent.

Totodata, platile lunare in contul pensiilor care depasesc 1.300 euro vor fi reduse cu 12%, iar asa-numitele pensii suplimentare, platite din contributiile voluntare ale angajatilor, au fost reduse cu pana la 30%.

Astfel, potrivit incont.ro care citeaza Eurostat, salariul minim din Grecia a fost anul trecut de 877 de euro, in timp ce in Romania aceasta a ajuns la 158 de euro, al doilea cel mai mic din blocul comunitar, dupa Bulgaria (123 de euro).

In conditiile aplicarii unei reduceri de 20%, salariul minim in Grecia ajunge la aproximativ 750 de euro, adica de 4 ori si jumatate mai mare ca cel din Romania.

Cu o valoare de 877 de euro, salariul minim al grecilor era, anul trecut, mai mare si ca cel platit in Statele Unite – 869 de euro si reprezenta jumatate din minimul platit in cea mai bogata tara a Uniuni Europene, Luxemburg – 1.758 de euro.

Sursa: incont.ro Mediafax

VIDEO PROTVPLUS.RO