Gorbaciov, despre Ceaușescu: „A vrut să fugă în URSS și să se ascundă acolo”
Pentru a marca împlinirea a 30 de ani de la Căderea Zidului Berlinului (9 noiembrie 1989), coordonatorul editorial al publicației Novaya Gazeta, Dmitri Muratov, a stat de vorbă cu ultimul lider al Uniunii Sovietice, Mihail Gorbaciov.
În cadrul unei discuții informale, Gorbaciov, care a participat la fondarea publicației Novaya Gazeta cu banii primiți la câștigarea Premiului Nobel pentru Pace în 1990, a vorbit despre decizia sa de a nu interveni militar în statele din Blocul Estic, în 1989, fapt ce simbolizează începutul destrămării URSS.
„Un ton pe jumătate în glumă despre chestiuni importante - acesta este, în general, tipic lui Gorbaciov. La fel ca și faptul că în spatele fiecărei inflexiuni ironice se află un umanism de neșters, acum nepopular”, a spus Muratov despre conversația dintre el și ultimul lider sovietic.
Alegeri 2024
10:00
Ce averi au candidații la alegerile prezidențiale. De la terenuri și case până la lingouri de aur, bijuterii și tablouri
17:07
Alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi, luptă strânsă pentru locul doi - sondaj la comanda USR
21:03
Reacția lui Simion după Kievul a dezvăluit de ce nu are voie în Ucraina. Liderul AUR, apel către serviciile secrete
20:15
Document. Motivul pentru care George Simion a fost interzis în Ucraina. Guvernul României a publicat răspunsul Kievului
În cadrul discuției, cei doi au vorbit despre liderii occidentali care s-au opus căderii Zidului Berlinului.
„Nu înțelegi de ce? Germania este foarte puternică, a progresat și a crescut nivelul competitivității în Europa. Mulți s-au temut de asta la acea vreme, iar memoria istorică nu a dispărut din mentalul coelctiv”, a declarat Gorbaciov.
Acesta a vorbit și despre Revoluția din Decembrie 1989 din România și căderea regimului ceaușist.
Ceaușescu a vrut să fugă în URSS
„Ceaușescu a vrut să fugă în URSS și să se ascundă acolo, însă de ce a început să tragă în oameni. Ei bine, așa cum se spune, odihnească-se în pace... Discatorii ar trebui întotdeauna să aibă pregătit un avion cu rezervorul plin, într-un aerodrom necunoscut. Glumesc...”, a spus Gorbaciov.
Despre decizia sa de a nu interveni militar în 1989, Gorbaciov a declarat că a fost și rămâne un opozant al vărsării de sânge. „Am fost întotdeauna un oponent al folosirii forței împotriva oamenilor”, spune fostul lider sovietic.
„Motivul pentru care Zidul Berlinului a căzut, al unificării și, cel mai important lucru, al instaurării păcii durabile în Europa este victoria poporului nostru și al altor popoare asupra fascismului. Gândește-te la asta”, a adăugat Gorbaciov.
Sursa: Novaya Gazeta
Etichete: revolutie, interviu, Nicolae Ceaușescu, mihail gorbaciov, urss,
Dată publicare:
18-11-2019 10:34